Sistemul imunitar
Anima Imunitatea este starea de rezistenta a organismului fata de bacterii, paraziti, virusuri, dar si fata de celulele tumorale.Exista doua tipuri de imunitate: innascuta (aparare nespecifica) si dobandita(aparare specifica). Componentele sistemului imun sunt: bariere mecanice si fiziologice :pielea, mucoasele, saliva, sucul gastric, amigdalele; bariere celulare(leucocitele) si umorale( anticorpi).Astfel, imunitatea este reactia de raspuns a organismului la stimuli patogeni, principalul realizator fiind sistemul sanguin (sangele), care are si functia de aparare a organismului.


Imunitatea este starea de rezistenta a organismului fata de bacterii, paraziti, virusuri, dar si fata de celulele tumorale.Exista doua tipuri de imunitate: innascuta (aparare nespecifica) si dobandita(aparare specifica). Componentele sistemului imun sunt: bariere mecanice si fiziologice :pielea, mucoasele, saliva, sucul gastric, amigdalele; bariere celulare(leucocitele) si umorale( anticorpi).Astfel, imunitatea este reactia de raspuns a organismului la stimuli patogeni, principalul realizator fiind sistemul sanguin (sangele), care are si functia de aparare a organismului. Functia de  aparare a sangelui este realizata de elementele  celulare din sange - de leucocite, care sunt produse in maduva osoasa,au durata diferita de viata si functii diferite in organism. Dintre leucocite fac parte: granulocite neutrofile, eozinofile, bazofile, limfocite, monocite .

Patrunderea agentilor nocivi in organism declanseaza un proces inflamator (aparare nespecifica) la nivelul tesuturilor afectate ,rezultand produsi de degradare din germeni. In etapa urmatoare, produsii de degradare  actioneaza asupra leucocitelor, care se deplaseaza la locul inflamatiei si "mananca" germenii(ii inglobeaza si astfel ii distrug). Leucocitele in focarul inflamator, prin distructie ,determina aparitia puroiului. Dintre leucocite: granulocitele neutrofile  se deplaseaza primele la locul inflamatiei, inglobeaza germenul(prin procesul de fagocitoza) si il degradeaza .Ulterior,  apar si limfocite si macrofage care contribuie la distrugerea agentului patogen si refacerea tesului lezat anterior.

Limfocitele au rol esential in imunitatea specifica: umorala si celulara. Exista doua tipuri de limfocite: limfocitele T( denumite astfel pentru ca se produc in timus) si limfocitele B( care se produc in maduva osoasa). Limfocitele B, in prezenta unei particule straine organismului(denumita antigen) se transforma in  imunoglobuline care sunt eliberate in circulatie si se numesc anticorpi. Anticorpii sunt specifici fiecarui antigen, limfocitele B avand capacitate de memorare a caracterelor agentului patogen , pe care il pot recunoaste la un urmator contact.

Dr. Alexandra Berbec, medic specialist medicină internă, Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt