Dermatita la copii
Anima Dermatita de scutec este o forma de dermatita de contact, cauzata de mentinerea un timp indelungat a pielii ude sub scutec (favorizeaza dezvolatrea bacteriilor si fungilor), de introducerea unui aliment solid nou (schimbarea consecutiva a consistentei scaunului), administrarea de antibiotice ( distrug bacteriile saprofite, aflate de drept in zona respectiva), aparitia scaunelor diareice (contactul pielii cu materiile fecale este foarte iritant), aparitia unui produs de ingrijire nou (schimbarea marcii de scutece, detergent sau balsam nou, o noua marca de servetele umede sau de lotiune pentru corp) sau de alimentatia mamicii (alimentele pe baza de tomate).


\Dermatita de scutec
este o forma de dermatita de contact, cauzata de mentinerea un timp indelungat a pielii ude sub scutec (favorizeaza dezvolatrea bacteriilor si fungilor), de introducerea unui aliment solid nou (schimbarea consecutiva a consistentei scaunului), administrarea de antibiotice ( distrug bacteriile saprofite, aflate de drept in zona respectiva), aparitia scaunelor diareice (contactul pielii cu materiile fecale este foarte iritant), aparitia unui produs de ingrijire nou (schimbarea marcii de scutece, detergent sau balsam nou, o noua marca de servetele umede sau de lotiune pentru corp) sau de alimentatia mamicii (alimentele pe baza de tomate). Aceasta forma de dermatita este cea mai frecventa la sugari si se manifesta ca o roseata si iritatie limitate la nivelul pielii acoperite de scutec (eritem fesier). Dermatita de scutec  afecteaza si dispozitia sugarului la atingerea sau spalarea zonei respective. Ea poate aparea cu intermitenta, dar este mai frecventa in primele 15 luni de viata.

Candida albicans este o alta cauza a dermatitei de scutec, ea putand fi izolata in zona perineala la aproximativ 92% dintre sugarii afectati. Sugarii cu istoric de piele sensibila, cum ar fi dermatita atopica sau diferite iritatii la nivelul pielii, sunt si ei mai expusi la a face dermatita de scutec. Leziunile determinate de frecarea pielii datorate fixarii prea stranse a scutecului pot determina aparitia de iritatii.

De obicei, dermatita de scutec se trateaza cu usurinta la domiciliu. Ideal, prima linie terapeutica o constituie unguentele pe baza de oxid de zinc cu proprietati antiseptice, astringente, cicatrizante, hipoalergenice si mentinerea pielii sugarului cat mai curata si uscata posibil. Aceste crème se aplica in strat subtire pe pielea iritata si se mentin pe parcursul intregii zile pentru a proteja pielea sugarului. Daca simptomele persista, se poate prescrie o crema  antifungica sau cu o concentratie mica de hidrocortizon. Se recomanda deasemnea lasarea sugarului fara scutec pentru perioade scurte de timp pana la vindecarea eritemului, folosirea de scutece mai mari si evitarea folosirii sapunului sau servetelelor umede pentru curatarea zonei.

Dr. Cristina Ştefănescu, medic specialist medicină de familie, Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt