Frica
Anima Te-ai gândit vreodată că majoritatea lucrurilor pe care le faci zilnic le faci din frica de a nu pierde ceea ce ai deja? De dimineaţă când te trezeşti şi te speli pe dinţi (pentru a nu pierde zâmbetul acela din reclamă) până seara când te arunci în pat obosit, pentru a nu pierde somnul de frumuseţe, totul este o goană cu mâinile deschise pentru a păstra ceea ce ai acumulat.

 

Te-ai gândit vreodată că majoritatea lucrurilor pe care le faci zilnic le faci din frica de a nu pierde ceea ce ai deja? De dimineaţă când te trezeşti şi te speli pe dinţi (pentru a nu pierde zâmbetul acela din reclamă) până seara când te arunci în pat obosit, pentru a nu pierde somnul de frumuseţe, totul este o goană cu mâinile deschise pentru a păstra ceea ce ai acumulat.Lucrurile pe care le avem ajung să ne deţină şi să ne controleze viaţa. Ai câştigat o maşina la un concurs, dintr-o dată nu mai poţi dormi noaptea, de frică să nu ţi-o fure hoţii. Paradoxul zilelor noastre este că suntem din ce în ce mai ocupaţi să strângem lucruri, fără să observăm că de fapt suntem mai ocupaţi să nu pierdem lucruri pe care, de fapt, nu le-am avut niciodată .
Uită-te în jurul tău unde eşti chiar acum, acasă, la birou, pe stradă şi pune-ţi întrebarea: care sunt lucrurile fără care n-aş putea trăi, dacă ar dispărea brusc?

Fac un pariu cu tine că ai putea trăi fericit fără laptop, telefon mobil, cremă de ras, cremă de faţă, pantofi de firmă, sacou în dunguliţe, sistem audio 5.1, maşina de spălat automată cu cincizeci de programe, cuptor cu microunde, maşină de serviciu, maşină de concediu, maşină cu climă bizonică, remorcă, 100 de perechi de şosete, 5 perechi de pantofi, aer condiţionat, jocurile pe computer, blogul pe care scrii zilnic,  internet, wow, counter-strike, mobilă scumpă şi pune tu încă 1000 de lucruri pe care le vezi ...Alergi de dimineaţă până seara nu pentru a deveni mai liber, ci pentru a deveni mai sclav. Lucrurile pe care le cumperi nu te fac mai liber, ci doar te înrobesc mai tare. Cu fiecare cutie care se aşează pe dulapul tău, eşti mai laş şi mai fricos. Mai plin de frica de a încerca să simţi, să trăieşti. Fiecare lucru nou pe care îl cumperi aduce cu el o doză de frică, egală cu valoarea pe care i-o dai. Cu cât un lucru pare mai valoros pentru tine, cu atât ţi-e mai frică să nu-l pierzi. Şi când ţi-e frică să nu pierzi, exact asta se întâmplă: PIERZI .
Când ţi-e frică să nu-ţi pierzi jobul, începi să nu mai rişti şi să faci doar ce e strict necesar, ajungi indolent şi eşti dată afară. Când ţi-e frică să nu-ţi pierzi iubitul / iubita începi să devii prea  disponibil, să faci orice compromis şi eşti părăsit .
Când ţi-e frică să nu-ţi pierzi maşina, nu dormi noaptea,  te îmbolnăveşti, stai prin spitale şi trebuie s-o vinzi ca să poţi să te întreţii sau să te vindeci.
Cineva îmi povestea că în evreieşte nu există verbul “a avea”, ci doar unul care se traduce mai bine prin “a administra” . Nu “AI ” nici unul din lucrurile pe care le “ai ”. Şi în tot timpul ăsta tu trăieşti cu frica de a nu pierde ceea ce nu ai. Oare degeaba sportivii care “nu mai au nimic de pierdut ” joacă mai bine decât atunci când nu mai au nimic de pierdut. Atunci nu-ţi pasă care e deznodământul, contează doar ceea ce faci acum, aici. Nu mai contează cât rişti. Nu mai contează că oamenii se uită ciudat la tine când te manifeşti altfel. Eşti liber când scapi de frica de a pierde. Riscă. Fă lucrul de care te temi cel mai mult. Dacă ţi-e frică să nu pierzi autobuzul, mergi pe jos. Vei fi fericit.

Luminiţa Păun, Psiholog, Anima Victoriei

 

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt