Gastrita de reflux alcalin (biliar)
Anima Gastrita de reflux alcalin (biliar) este o afectiune acuta sau cronica, caracterizata prin prezenta leziunilor inflamatorii la nivelul mucoasei gastrice ca urmare a refluxului de bila/sucuri pancreatice in stomac.
Aceasta forma de gastrita se intalneste la persoanele cu rezectie gastrica, la cele cu disfunctie de pilor sau la persoanele cu gastro-enteroanastomoza.


Gastrita de reflux alcalin (biliar) este o afectiune acuta sau cronica, caracterizata prin prezenta leziunilor inflamatorii la nivelul mucoasei gastrice ca urmare a refluxului de bila/sucuri pancreatice in stomac.
Aceasta forma de gastrita se intalneste la persoanele cu rezectie gastrica, la cele cu disfunctie de pilor sau la persoanele cu gastro-enteroanastomoza.

Manifestarile clinice sunt prezente inconstant, iar atunci cand exista ele sunt nespecifice (manifestari de tip dispeptic: durere sau disconfort la nivelul etajului abdominal superior, uneori poate avea caracter de arsura, senzatie de plenitudine postrandiala, flatulenta, uneori grata, gust amar si chiar varsaturi biloase).

Diagnosticul se stabileste coroborand datele anamnestice cu Endoscopia digestiva superioara  (daca nu este stomac rezecat, se evidentiaza  un aspect eritematos parcelar al mucoasei gastrice, cu stergerea luciului mucoasei, si, uneori se poate evidentia prezenta refluxului biliar). Rareori se recurge la prelevarea de biopsii din mucoasa gastrica in timpul endoscopiei pentru diagnosticul de certitudine.

Tratamentul consta in:

- regim igieno-dietetic de protectie gastrica
- prokinetice, agenti chelatori ai sarurilor biliare

Dr. Dana Gabriela Moraru, medic specialist gastroenterolog, Anima Victoriei

 

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt