Intoleranta la lactoza
Anima Intoleranta la lactoza este incapacitatea organismului de a digera lactoza, care este zaharul predominant din lapte si produsele de lapte. Exista de fapt un deficit al enzimei numita lactaza,  produsa de peretele intestinului subtire, si care desface lactoza in glucoza si galactoza, mai usor de absorbit la nivelul intestinului. Nu toate persoanele cu deficit de lactaza au simptome digestive, iar o parte dintre bolnavi pot tolera cantitati mici de lapte fara aparitia simptomelor.


Intoleranta la lactoza este incapacitatea organismului de a digera lactoza, care este zaharul predominant din lapte si produsele de lapte. Exista de fapt un deficit al enzimei numita lactaza,  produsa de peretele intestinului subtire, si care desface lactoza in glucoza si galactoza, mai usor de absorbit la nivelul intestinului. Nu toate persoanele cu deficit de lactaza au simptome digestive, iar o parte dintre bolnavi pot tolera cantitati mici de lapte fara aparitia simptomelor.

De multe ori, intoleranta la lactoza este confundata cu alergia la proteinele din laptele de vaca. Alergia la laptele de vaca apare de obicei in primul an de viata si doar o cantitate foarte mica de lapte poate pune in pericol viata pacientului.

Deficitul primar de lactaza apare dupa 2 ani, se manifesta dpdv clinic in adolescenta sau chiar la adulti si se crede ca este determinat genetic. Deficitul secundar de lactaza apare in urma unor leziuni la nivelul intestinului (boala diareica acuta, boala celiaca, boala Crohn, chimioterapie) care nu mai poate produce enzima.Acest tip de deficit afecteaza toate varstele.

Simptomele apar la 30 minute pana la 2 ore dupa ingestia de lapte si pot fi severe, in functie si de cantitatea de lapte ingerata. Acestea includ durerile abdominale, balonari, diaree, greata. Diagnosticul  presupune masurarea absorbtiei lactozei la nivelul tubului digestiv folosind testul intolerantei la lactoza, testul aciditatii scaunului sau testul hidrogenului in aerul respirat.

Managementul afectiunii este relativ simplu de facut. Se utilizeaza introducerea treptata, de cantitati mici de lapte si produse de lapte in dieta, pentru a da timp organismului sa se obisnuiasca. Pacientul trebuie sa se autoevalueze si sa faca o lista cu alimentele care i-au produs simptome si in ce grad l-au afectat acestea, existand variatii individuale destul de mari. Sunt disponibili in farmacii aditivii de lactaza care pot fi adaugati in lapte si in decurs de 24 de ore, cantitatea de lactaza din produsul respective scade cu 70% , cat si capsulele de lactaza care ajuta la digerarea alimentelor  solide care contin lactaza. O alta varianta de substitutie este si laptele fara lactaza.

Foarte important de urmarit pentru copii si adultii cu intoleranta la lactoza este acoperirea necesarului de calciu. Doza recomandata de calciu este de 1200-1500 mg /zi pentru adolescenti si adulti tineri, 1000 mg/zi pentru barbati, 1200-1500 mg/zi pentru gravide si lauze, 1000 mg/zi pentru femeile la menopauza. Lactoza este deseori adaugata artificial produselor alimentare, deci atentie la margarina, carnuri preparate si mezeluri, dulciuri concentrate, paine si alte produse de patiserie, musli , biscuiti, prajituri, cartofii instant, supe instant, etc.Pacientul trebuie sa cunoasca mereu cantitatea de lactoza care se ascunde in alimentele ingerate pentru a avea un control mai bun al simptomatologiei.

Dr. Cristina Ştefănescu, medic specialist medicină de familie, Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt