Prevenirea cancerului oral
Anima Evitarea factorilor de risc si cresterea factorilor de protecţie poate ajuta la prevenirea cancerului.
Medicii nu pot explica intotdeauna de ce o persoană se imbolnaveste cancer si altele nu. Cele mai multe persoane cu un anumit factor de risc pentru cancer nu primesc de fapt boala. Evitarea factorilor de risc de cancer, cum ar fi fumatul, excesul de greutate şi lipsa de exerciţiu fizic poate ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer. Creşterea factorilor de protecţie, cum ar fi renunţarea la fumat, o dieta sanatoasa, şi a exercitiilor fizice poate ajuta, de asemenea, prevenirea unor forme de cancer.


Evitarea factorilor de risc si cresterea factorilor de protecţie poate ajuta la prevenirea cancerului.
Medicii nu pot explica intotdeauna de ce o persoană se imbolnaveste cancer si altele nu. Cele mai multe persoane cu un anumit factor de risc pentru cancer nu primesc de fapt boala. Evitarea factorilor de risc de cancer, cum ar fi fumatul, excesul de greutate şi lipsa de exerciţiu fizic poate ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer. Creşterea factorilor de protecţie, cum ar fi renunţarea la fumat, o dieta sanatoasa, şi a exercitiilor fizice poate ajuta, de asemenea, prevenirea unor forme de cancer.

Următorii factori de risc pot creşte riscul de cancer oral:

1.Tutunul

Toate formele de tutun, inclusive tigarete, pipe, trabucuri, tutunul mestecat sunt legate de cancerul oral.
Riscul de cancer oral creste cu numărul de ţigări fumate pe zi. Consumul de tutun este cel mai probabil  sa provoace cancer oral la nivelul palatului dur al gurii, dar şi orofaringe şi pe buze. Riscul de cancer oral este mai mare la persoanele care folosesc atât tutun cat şi alcool decât este la oamenii care folosesc doar tutun sau numai alcool. Fumatorii care au avut cancer oral pot dezvolta cancer pentru a doua oara în cavitatea bucală sau în zonele din apropiere, inclusiv nas, gât corzi vocale, esofag si trahee.
Rezultatele din studiile clinice au arătat că atunci când o persoană opreşte fumatul, scade riscul de cancer oral cu o jumătate (50%), în termen de 5 ani. În termen de 10 de ani de la renuntare, riscul de cancer oral este aceleaşi ca pentru o persoană care nu a utilizat niciodată tutun.

2. Consumul de alcool

Consumul de alcool este un factor de risc major pentru cancerul oral.
Riscul de cancer oral creste cu numărul de băuturi alcoolice consumate pe zi. Consumul de alcool este, de asemenea, un factor de risc pentru leucoplazie şi eritroplazie. Leziunile leucoplazice şi eritroplazice pe membranele mucoase pot deveni cancer.
Riscul de cancer oral este mai mare la persoanele care folosesc atât  alcool cat şi tutun decât la cei care folosesc numai alcool sau tutun. Rezultatele din studiile clinice nu au demonstrat o scădere a riscului de cancer oral atunci când o persoană se opreşte din consumul de alcool.

3. Expunerea la soare


Expunerea la lumina soarelui poate creşte riscul de cancer de buze, care apare cel mai des pe buza inferioara. Evitarea soarelui şi / sau utilizarea  unui balsam de buze cu protectie solara sau folosirea unui ruj colorat poate reduce riscul de cancer buze.

4. Infecţia cu HPV

Infectarea cu un anumit tip de papilomavirus uman (HPV) poate creşte riscul de cancer oral.

5.Marijuana

Utilizarea marijuanei poate creşte riscul de cancer oral. Marijuana consumata de către o persoană cu infecţie cu grad ridicat de risc HPV poate duce la creşterea riscului de cancer oral.
Următorii factori de protecţie pot reduce riscul de cancer oral:

1.Dieta

O dieta bogata in fructe si legume bogate in fibre poate reduce riscul de a dezvolta cancer oral.

2. Chemopreventia

Chemopreventia este utilizarea de medicamente, vitamine, sau alte medicamente pentru a preveni sau întârzia dezvoltarea cancerului.
Studii de chemopreventie sunt în curs de desfăşurare la pacienţii cu risc crescut pentru cancerul oral, inclusiv a celor cu leziuni precanceroase orale şi  la cei cu un istoric de cancer oral.

3. Studii clinice de prevenire a cancerului

Aceste studii sunt folosite pentru a studia modalităţile de a preveni cancerul sau pentru a reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.
Unele studii de prevenire a cancerului sunt efectuate cu persoane sănătoase care nu au avut cancer, dar care au un risc crescut de cancer. Alte studii de prevenire sunt realizate cu oameni care au avut cancer şi încearcă să împiedice un alt cancer de acelaşi tip sau pentru a reduce şansa lor de a dezvolta un nou tip de cancer. Alte studii sunt efectuate cu voluntari sănătoşi care nu au factori de risc pentru cancer.
Scopul unor studii clinice de prevenire a cancerului este acela de a afla dacă oamenii pot preveni cancerul prin anumite actiuni. Acestea pot include consumul de fructe şi legume, exercitiile fizice, renunţarea la fumat, sau administrarea anumitor medicamente, vitamine, minerale, sau suplimente alimentare.

Dr. Raluca Manea
Stomatologie generala

Clinica stomatologica Imperial Dent

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt