Limba neagra viloasa (paroasa)
Anima Numele - limba neagra păroasa - poate suna infricosator, dar afectiunea este de fapt inofensiva. Limba neagra păroasa este cauzată de bacterii sau ciuperci în gură, care fac să apară limba neagra şi păroasa. Poate fi remediată cu uşurinţă prin buna igiena orala.


Numele - limba neagra păroasa - poate suna infricosator, dar afectiunea este de fapt inofensiva. Limba neagra păroasa este cauzată de bacterii sau ciuperci în gură, care fac să apară limba neagra şi păroasa. Poate fi remediată cu uşurinţă prin buna igiena orala.

Care sunt cauzele acestei afectiuni?
O limba neagra păroasă este cauzată de suprapopularea bacteriana. Bacterii conduc la iritarea suprafetei limbii si prin urmare, elongarea papilelor. Acestea se află de-a lungul suprafaţa limbii. Ele pot ajunge la  de 15 ori lungimea lor normală.
În mod normal, papilele sunt  de culoare alb-roz. Dar, pe masura ce cresc, pigmenţi din alimente, băuturi, şi, eventual, bacterii sau drojdie de bere se prind în papile, colorand limba. Cel mai adesea este de culoare neagră, de unde şi numele. Dar limba se poate transforma, de asemenea, in maro, galben, verde, sau o varietate de alte culori.
Anumite obiceiuri de viaţă şi condiţiile pot face mai multe persoane susceptibile de a dezvolta limba neagra păroasa. Acestea includ:

    * Igiena orală deficitara
    * Tutunul
    * Consumul in exces de cafea sau ceai
    * Folosirea antibioticelor (care pot perturba echilibrul normal de bacterii in gura)
    * Deshidratarea
    * Utilizarea unor medicamente care contin bismut (cum ar fi Pepto-Bismol pentru stomac deranjat)
    * Hiposalivatie(saliva putina)
    * Folosirea in mod regulat a apei de gura care contine peroxid, sau mentol
    * Sedinţe de radioterapie a capului şi gâtului

Limba neagra paroasa este mai frecvent intalnita la barbati, oamenii care folosesc droguri intravenoase şi cei care sunt HIV-pozitivi.
Care sunt simptomele de limba păroasa?
In afara de aspectul limbii, cei mai mulţi oameni cu limba neagra paroasa nu au nici un simptom si nu simt nici un disconfort. Excepţia este atunci când există o creştere a Candidei albicans, care poate provoca o senzatie de arsura la nivelul limbii. Această senzaţie de arsură se numeşte glosodinie.
Unii oameni se plâng de un senzatie de gâdilat în partea din spate a cerului gurii, un gust metalic în gură, sau greaţă.

In cazurile mai severe, boala poate duce la o senzatie de sufocare. Uneori, alimentele prinse în interiorul papilelor extra-lungi pot cauza respiratia urat mirositoare

Cum pot scapa de limba neagra paroasa?
Practicand o buna igiena orala este cel mai bun mod de a trata limba neagra păroasa. Periati-va dintii si limba de doua ori pe zi cu o periuta de dinti cu perii de duritate medie. Puteţi folosi o racleta pentru curatarea limbii daca vreti sa vă asiguraţi că ati curatat bine zona.
O persoana cu limba paroasa trebuie sa bea multa apa pe parcursul zilei pentru a ajuta la mentinerea curată a gurii.

Alte sfaturi includ:

    * Daca fumezi, renunta.
    * Adauga alimente mai dure la dieta ta deoarece alimentele moi nu se curata de pe limba in mod eficient

Apelati la medicul dentist in cazul in care problema nu se rezolva. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie antibiotice sau medicamente antifungice pentru a scăpa de bacterii.
Medicamente topice, cum ar fi Retin-A sunt, de asemenea, uneori, prescrise. Ca o ultimă instanţă, în cazul în care problema nu se îmbunătăţeşte, papilele pot fi tunse chirurgical cu un laser sau electrochirurgie.

    * Vezi toate produsele care lupta impotriva respiratiei urat mirositoare.

Dr. Raluca Manea

Stomatologie generala
Clinica stomatologica Imperial Dent

 

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt