Pacientul terminal: ce inseamna ingrijire paliativa?
Anima Potrivit OMS, ingrijirea paliativa este ingrijirea activa si totala a pacientilor a caror boala nu raspunde la tratamentul curativ. Controlul durerii si a altor simptome, a problemelor psihologice, sociale si spirituale reprezinta obiectivele absolute. Se incearca imbunatatirea calitatii vietii

Potrivit OMS, ingrijirea paliativa este ingrijirea activa si totala a pacientilor a caror boala nu raspunde la tratamentul curativ. Controlul durerii si a altor simptome, a problemelor psihologice, sociale si spirituale reprezinta obiectivele absolute. Se incearca imbunatatirea calitatii vietii bolnavului. Paliatia pune accentul pe viata si priveste moartea ca un proces natural, fara sa incerce sa o grabeasca sau sa o amane.

La inceputul secolului XX, odata cu descoperirea penicilinei, medicina a fost dominata de succesul farmacologic si tehnologic, reusind sa vindece multe din bolile considerate pana atunci letale, si uitand de nevoile si suferinta pacinetilor ale caror boli inca nu le putea vindeca. In anii '60, ingrijirea paliativa a readus in centrul atentiei bolnavul terminal, obligand clasa medicala sa accepte responsabilitatea de a transforma ultima perioada a vietii intr-una comfortabila si demna.

Conform Standardelor Nationale de Ingrijire paliativa, in 2002, se estimeaza ca in Romania 90% dintre pacientii cu cancer mor acasa. Dintre acestia, doar 15% primesc analgezice opioide si 50% au dureri necontrolata. Este clar ca avem nevoie de mai multi medici care sa fie nu doar vindecatori ci si alinatori ai suferintelor bolnavilor si care sa isi asume nu doar viata ci si moartea pacientilor.

Ingrijirile paliative sunt oferite atat bolnavului, cat si familiei acestuia de catre o echipa multidisciplinara atat timp cat este necesar, intentia fiind sa ofere controlul simptomelor fara a cauza prejudicii. Pacientii au dreptul sa ia decizii cu privire la tratamentul si boala lor in cunostinta de cauza, putand sa renunte la tratament, alimentatie artificiala, hidratare artificiala, sa opteze pentru un anume tip de tratament sau altul, dar mai ales sa primeasca tratament simptomatic care sa le aline suferinta fizica sau psihica. Medicul este dator sa ii sfatuiasca cu privire la optiunile de tratament, la renuntarea la anumite tratamente si interventii inutile si sa le ofere consilierea si comunicarea de care au nevoie.

Inutilitatea in medicina este greu de definit, insa se considera ca terapiile care nu aduc nici un beneficiu in plus si cele care nu duc la indeplinirea obictivelor personale ale pacientului pot fi clasificate ca futile. In ceea ce priveste consilierea, medicul devine un "antrenor" al pacientului. Stabilesc impreuna niste tinte de atins, urmarind cu atentie asteptarile pacientului si ale familiei acestuia, negociind in cazul unor asteptari nerealiste si apoi urmarind sa implineasca cat mai mult si cat mai multe din aceste asteptari. Consilierea se bazeaza pe comunicare si pe intelegerea particularitatilor culturale, spirituale si psihice ale individului.

In concluzie, ingrijirea paliativa este cea care, in loc sa spuna  "nu mai este nimic de facut" spune "de acum ne vom concentra pe ceea ce putem controla (durere, dispnee, depresie, greata, varsaturi, delir, etc)".

Dr. Cristina Lupascu, medic specialist medicină de familie, Anima Titan

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt