Remedii homeopatice pentru bronşită
Anima
Descoperă cum poţi să calmezi simptomele acestei afecţiuni şi ce trebuie să faci ca să previi reapariţia bolii.


Descoperă cum poţi să calmezi simptomele acestei afecţiuni şi ce trebuie să faci ca să previi reapariţia bolii.

Dilemă: De câteva săptămâni mă doare în gât, iar atunci când tuşesc elimin o spumă mucoasă. Este vorba despre o răceală de lungă durată sau sufăr cumva de bronşită?

Soluţie: Se pare că ai anticipat bine. Simptomele pe care le-ai descris ar putea să indice prezenţa bronşitei. Această afecţiune poate să apară în urma unei răceli sau după ce te-ai confruntat cu gripa.

Atunci când boala se manifestă pentru mai mult de trei luni consecutiv sau apare o dată ori de mai multe ori pe an, este considerată cronică. Cel mai des sunt afectate persoanele care fumează sau au fost diagnosticate cu boli ale plămânilor (cum ar fi emfizemul pulmonar sau fibroza cistică).


Atenţie la simptomele bronşitei

Principalul indiciu al bronşitei îl reprezintă episoadele de tuse – în primele zile e seacă, iar apoi poate deveni productivă (eliminând astfel mucozităţile). Mulţi pacienţi susţin că au senzaţia că le lipseşte aerul, se plâng de dureri în piept, au o stare continuă de oboseală, dureri musculare sau senzaţie de gât uscat.

Şi febra e comună pentru cei care se confruntă cu această problemă de sănătate. (Trebuie să mergi de urgenţă la un medic dacă termometrul indică 39ºC sau mai mult întrucât există riscul să suferi de pneumonie.)

Ca să scapi mai repede de afecţiune şi să eviţi apariţia complicaţiilor trebuie să îţi întăreşti sistemul imunitar. De aceea e important să adopţi câteva schimbări esenţiale:

Aruncă ţigările

Dacă eşti fumătoar, consideră că episoadele frecvente de tuse sunt un indiciu că plămânii tăi nu funcţionează corespunzător. S-a demonstrat că persoanele care au acest viciu sunt mai predispuse să dezvolte bronşită decât cele cărora nu le sunt pe plac ţigările.

Dacă te vei hotărî să renunţi la nicotină s-ar putea să expectorezi mai multă mucoasă în primele săptămâni, dar acesta este de fapt un semn bun. Înseamnă că plămânii tăi încep să se cureţe.

Nu eşti fumătoar? Evită compania celor care au acest obicei – simptomele bronşitei se pot agrava dacă vei inhala fum de ţigară.

Hidratează-te bine

Apa ajută la subţierea secreţiilor mucoase interne (inclusiv a celor din plămâni). De aceea, va trebui să bei cel puţin opt pahare de apă în fiecare zi. Şi ceaiul de lumânărică (Verbascum phlomoides) are efecte benefice. Se pare că o infuzie din această plantă calmează membrana mucoasei şi ajută la eliminarea mucozităţilor din plămâni.

Ceaiul de lumânărică se prepară astfel: într-o cratiţă cu apă proaspăt fiartă se pune o mână de frunze uscate de lumânărică (aproximativ 2 linguriţe per cană).  Se acoperă recipientul cu un capac pentru 10 minute. Ceaiul se trece prin strecurătoare. Se consumă  maximum trei căni de astfel de ceai pe zi.  

Relaxează-te

Profită de beneficiile pe care ţi le oferă o baie caldă. Aerul umed subţiază mucozităţile contribuind la curăţarea plămânilor. Aşa că fă o baie sau un duş fierbinte, stai cu capul deasupra unui vas cu apă fierbinte şi inspiră aburii (menţine o distanţă de cel puţin 50 de centimetri) sau achiziţionează un umidificator pentru dormitor. Toate aceste metode vor asigura umiditatea de care au nevoie canalele tale aeriene.

Tratamente homeopatice pentru bronşită

HEPAR SULFURIS: Se administrează sistematic la debutul afecţiunii şi se adaugă unul din urmatoarele:

ANTIMONIUM TARTARICUM pentru tuse în crize cu expectoraţie abundentă care “sufocă” şi somnolenţă între crizele de tuse;

IPECA: la tuse cu “şuierat” în/pe piept;

BRYONIA: în caz de tuse uscată, iritativă;

MERCURIUS SOLUBILIS: tuse cu expectoraţie în “dopuri” galbene;

KALIUM BICROMICUM: tuse cu expectoraţie în “dopuri” galben-verzui, vâscoase.

Tratamente homeopatice pentru anemie

CHINA RUBRA: în caz de astenie şi paliditate, se administrează sistematic la femei după sângerări mari.

FERRUM METTALICUM: în caz de paliditate şi fenomene de tip congestiv (bufeuri), se administrează sistematic la femei tinere, copii şi adolescenţi slabi şi care nu se alimentează suficient.

CALCAREA CARBONICA: pacient supraponderal, obosit, palid şi transpirat.

GRAPHITES: pacientă friguroasă, palidă cu menstre decolorate.

CARBO VEGETABILIS: pacientă palidă, obosită, cu episoade de leşin.

KALIUM CARBONICUM: obosită, palidă, sufocări la efort fizic, mici edeme în diferite părţi ale corpului (glezne, ochi, mâini).

ARSENICUM ALBUM: epuizare fizică şi psihică, paloare, agitaţie fizică.

PHOSPHORUS: anemie şi fenomene hemoragice recidivante.

ACETICUM ACIDUM: epuizare generală, sete intensă.

SULFURICUM ACIDUM: fenomene hemoragice recidivante, tremurături ale corpului, alcoolism.

MANGANUM METALICUM: astenie şi tendinţă permanentă de a se culca (nu de a dormi)

ZINCUM METALICUM: astenie, paliditate, semne de tip neurologic (în acest caz este indeicat să mergeţi la un consult neurologic)

CADMIUM SULFURICUM: astenie, paliditate, anemie survenite în urma expunerii la radioterapie.


www.homeopatie.ro

Dr. Sorin Cadar, medic primar ORL şi homeopatie Clinica Anima Victoriei, vicepreşedinte ARHC

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt