Sindroame reumatismale
Anima
Dacă suferi de dureri articulare, cu siguranţă iarna este anotimpul care îţi displace cel mai mult. Tratamentul homeopatic te poate ajuta să ameliorezi durerea şi să treci cu bine de sezonul cel mai rece din an.

Dilemă: Este de ajuns să se răcească afară că imediat simt un disconfort la nivelul genunchiului drept. Iar intensitatea durerii este câteodată insuportabilă. Ce tratament îmi recomandaţi?


Soluţie: În primul rând, te sfătuim să mergi la un consult medical. Există multiple boli reumatismale, iar unele dintre ele pot avea o evoluţie destul de urâtă dacă nu sunt tratate la timp. Lunile reci sunt greu de suportat de cei care se plâng de dureri la nivelul oaselor din cauza schimbărilor de presiune atmosferică, iar genunchii sunt articulaţiile afectate cel mai mult în timpul iernii.


Factori declanşatori

Există două tipuri de factori declanşatori: generali şi particulari. Primii includ moştenirea genetică, dereglările endocrine, carenţa unor vitamine (cum ar fi A, C, D), deficitul de calciu şi fosfor. Din categoria factorilor declanşatorilor particulari fac parte suprasolicitarea articulară, greutatea în exces, lipsa activităţilor fizice, slăbirea forţei musculare, infecţiile streptococite netratate.

Afecţiunile reumatismale pot cauza inflamaţia ţesuturilor, umflarea lor, dureri musculare şi articulare, meteosensibilitatea, limitarea mişcărilor la nivelul articulaţiilor respective.

Reumatismul articular acut de exemplu, afectează ţesutul conjunctiv şi creşte riscul pacientului de a manifesta complicaţii la nivelul inimii, articulaţiilor şi∕sau ţesutului nervos central. Aceste lucruri subliniază încă o dată cât de important este să ceri ajutorul unui specialist încă de la primele simptome pe care le observi.

Schimbări în stilul de viaţă

Manifestările specifice bolilor care afectează articulaţiile sau ţesutul conjunctiv (artroza, piliartrita reumatoidă, artrita psoriazică, spondilita anchilozantă, osteoporoza) determină modificări importante în viaţa pacientului. Astfel, dacă acesta prezintă forme severe ale afecţiunii va fi nevoit să renunţe sau să înlocuiască multe dintre activităţile pe care le desfăşoară zilnic.

Calitatea vieţii poate fi îmbunătăţită atât timp cât vei lua câteva măsuri de siguranţă: „echipează-ţi“ peretele situat pe lungimea căzii cu un mâner de care să te sprijini când te ridici (mai ales dacă îţi pierzi frecvent echilibrul şi te dor genunchii), cumpără-ţi ustensile cu care să prepari rapid mâncarea (dacă mâinile tale sunt afectate de artrită), roagă o prietenă sau pe cineva din familie să te ajute cu treburile casnice şi să te însoţească la cumpărături.

Măsuri pentru ameliorarea durerilor

Ca să facă faţă oricăror condiţii climaterice, oasele tale trebuie să fie puternice şi sănătoase. O modalitate bună prin care poţi să îţi întăreşti sistemul osos este să introduci antrenamentul fizic în rutina zilnică.

Dacă ai fost diagnosticată cu o boală reumatismală întreabă medicul care sunt medicamentele pe care trebuie să le iei, tipurile de exerciţii pe care ţi le recomandă, adoptă o dietă echilibrată (bogată în fructe, legume şi alte alimente care îţi vor asigura necesarul zilnic de vitamine), scapă de kilogramele în plus şi asigură-te că respecţi cele opt ore de somn zilnic. La fel de important e să te îmbraci corespunzător atunci când temperaturile sunt joase.  

Medicamente homeopatice

Dulcamara: alină durerile survenite în urma expunerii la umezeală şi ploaie.

Nux vomica: alină durerile dupa expunere la frig însoţite de senzaţia de crampă.

Rhus toxicodendron: dureri după efort fizic, ameliorate la mişcare lejeră şi căldură, agravate la schimbarea vremii-furtuna si repaus; dureri ale coatelor, articulaţiile temporo-mandibulare, cu amorţirea articulaţiei, durere localizată mai precis la nivelul tendoanelor.

Causticum: dureri ameliorate de timpul ploios, înnourat , cu redoare articulară (doare la primele mişcări apoi "îşi dă drumu' ")

Ledum palustre: dureri ameliorate la frig, gută.

Bryonia: durere agravată de mişcare, mers cu inflamaţie articulară dureroasă.

Calcarea phosphorica: durere agravată a ninsoare.

Kalium iodatum: durere agravată noaptea.

Actaea racemosa: dureri agravate în perioada menstruală,  mai mult musculare decât articulare.

Apis: dureri ale gleznelor cu inflamaţie articulară nedureroasă.

Ferrum metalicum: dureri ale umerilor.

Benzoicum acidum: dureri ale genunchilor.

Allium sativum: dureri ale soldurilor (coxal).

Caulophyllum: dureri ale articulaţiilor degetelor de la mâini şi picioare.

Ruta: dureri ale poignet-ului (articulaţia mâinii).

Alumina: dureri ale boltei piciorului.

Kalium sulfuricum: dureri în călătorii, voaiaj.

Abrotanum: alternanţă diaree - dureri reumatice.

Kalium bichromicum: alternanţă dureri reumatismale - dureri de stomac.

Belladonna, Colchicum, Ledum palustre: gută.

Pentru coloana vertebrală:

Lachnantes: dureri ale cefei.

Actaea racemosa: dureri ale spatelui (vertebrele T1-T2-T3).

Sulfur: dureri ale spatelui în general.

Rhus toxicodendron: dureri lombare ameliorate când stă pe spate pe un plan dur şi la mişcare.

Bryonia: dureri agravate de mişcare cât de mică şi tuse.

Nux vomica: dureri însoţite de crampe.

Berberis: dureri lombare care iradiază în abdomenul inferior (Pelvin).

Aesculus hipocastanum: dureri ale osului sacrat.

Hypericum: dureri ale coccisului (noada).

Toate medicamentele se administrează de 3 ori pe zi, timp de 10-21 de zile, în sistem clasic homepatic. Nu uitati însă de consultul la medic, pentru a elimina o afecţiune mai serioasă, care are ca manifestare şi durerea de tip reumatic.

www.homeopatie.ro

Dr. Sorin Cadar, medic primar ORL şi homeopatie Anima Victoriei, vicepreşedinte ARHC

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt