Sincopa şi lipotimia
Anima

Sincopa reprezintă pierderea de scurtă durată a conştienţei şi a tonusului muscular. Lipotimia este o alterare a stării de conştienţă care nu ajunge însă până la pierderea completă a conştientei.


Sincopa reprezintă pierderea de scurtă durată a conştienţei şi a tonusului muscular.

Lipotimia este o alterare a stării de conştienţă care nu ajunge însă până la pierderea completă a conştientei.

Se apreciază că aproximativ 25% din indivizii sănătoşi sau aparent sănătoşi au avut cel puţin un episod de sincopă sau lipotimie în viaţa lor. Aproximativ 3% din internările de urgenţă sunt determinate de o sincopă sau o lipotimie.

Sincopa e determinată de o scădere bruscă şi severă a irigării cu sânge a creierului. Sistemul nervos nu dispune de rezerve energetice depinzând aproape exclusiv de oxigenul şi glucoza furnizate de sânge. Scăderea sub 30% a perfuziei creierului duce în 10 secunde la pierderea stării de conştienţă.

Sincopele reflexe, reprezentând mai mult de jumatate din cazurile de sincopă, pot apare chiar şi la un individ aparent sănătos datorită unor emoţii puternice, dureri puternice, a unor puncţii, a unor extracţii dentare sau la ridicarea bruscă în picioare. Diverse afecţiuni cardiace pot determina scăderea debitului sangvin al inimii către creier determinând sincopa cardiogenă.

Sincopa metabolică este determinată de scăderea oxigenării creierului, de scăderea glicemiei sau de diverşi agenţi toxici.

Manifestari clinice:

Sincopa se produce întotdeauna în poziţie ortostatica (verticală) şi poate avea 2 faze:

1.faza prodromală - precede cu 20-30 secunde apariţia sincopei. Se manifestă printr-o stare de rău general, tulburări de vedere, transpiraţii, amorţeli, senzaţia de cap gol, paloare, greaţă şi vărsături.

2.faza de stare - pierderea conştienţei se produce brusc, bolnavul căzând sau prăbuşindu-se uşor.

Datorită simptomelor premonitorii căderea nu produce de obicei accidentarea bolnavului cum se întâmplă în epilepsie. Bolnavul prezintă paloare, pupile mărite, pielea este umedă şi rece, stare de slăbiciune musculară, de imobilitate. Pulsul e slab sau absent, tensiunea arterială este scăzută, uneori dificil de măsurat, iar respiraţia e imperceptibilă. Dacă sincopa durează mai mult de 15-20 secunde pot apărea convulsii.

În lipotimie bolnavul nu îşi pierde complet cunoştinţa, iar afectarea funcţiilor vitale e mai atenuată decât în sincopă. Lipotimia apare de obicei la indivizi cu labilitate neuro-vegetativă, în condiţii de aglomeraţie, căldură, stat în picioare prelungit, suprasolicitare sau stres emoţi onal.

Pentru a putea preciza cauzele sincopei sunt necesare diverse investigaţii precum electroencefalograma, dozarea glucozei în sânge, ionograma (analiza mineralelor din sânge), electrocardiograma pe 24 sau 48 ore (Holter), ecocardiografie, examenul Doppler al arterelor carotide, tomografie computerizată etc.

Tratament:

Bolnavul trebuie scos cat mai repede din criză deoarece prelungirea acesteia peste 4 minute poate afecta ireversibil creierul. Bolnavul va fi aşezat cu membrele inferioare deasupra nivelului corpului şi cu capul la nivelul corpului sau chiar mai jos. Capul trebuie întors într-o parte pentru a preveni căderea limbii şi astuparea căilor respiratorii. Se verifică permeabilitatea căilor respiratorii, iar la nevoie se trece la eliberarea lor. Se încearcă stimulări uşoare prin stropire cu apă rece sau lovirea uşoară a obrajilor. Dacă bolnavul nu îşi revine în 15-30 secunde se începe resuscitarea cardio-respiratorie.

Pentru a preveni crizele viitoare, în cazul sincopelor reflexe, se vor evita stresurile, aglomerările, căldura excesivă, manevrele dureroase, ridicarea bruscă din pat. Medicul poate recomanda folosirea ciorapilor elastici, poate administra medicamente cu acţiune asupra venelor sau medicamente antiaritmice în sincopele datorate tulburărilor de ritm cardiac.

Dr. Mircea Căzăceanu, medic specialist medicină de familie, Clinica Anima Nusco Tower

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt