Rujeola
Anima Rujeola este o boală infecto-contagioasă provocată de virusul rujeolic şi care apare mai ales în copilarie. Boala se transmite pe cale respiratorie. Bolnavul e contagios din ultimele zile ale perioadei de incubaţie până la sfărşitul erupţiei. Rujeola lasă o imunitate durabilă şi puternică.

Rujeola este o boală infecto-contagioasă provocată de virusul rujeolic şi care apare mai ales în copilarie. Boala se transmite pe cale respiratorie. Bolnavul e contagios din ultimele zile ale perioadei de incubaţie până la sfărşitul erupţiei. Rujeola lasă o imunitate durabilă şi puternică.

După introducerea pe scară largă a vaccinării antirujeolice incidenţa bolii a scăzut sub 10 cazuri la 100.000 locuitori.

Manifestările bolii:

După o incubaţie de 8-11 zile urmează o perioadă de invazie caracterizată prin:

  •  febră ascendentă (până la 40ºC) care după 2-3 zile înregistrează o scădere critică
  •  stare generală uşor alterată 
  •  lipsa poftei de mâncare, dureri musculare
  •  intoleranţă la lumină, somnolenţă
  •  rinoree, lacrimare
  •  strănut, tuse uscată                                                                            
  •  fotofobie (intoleranţă la lumină)                                 
  •  greaţă, vărsături şi diaree  
  •  erupţie caracteristică pe mucoasa bucală (roşeaţă difuză a mucoasei bucale cu puncte mai intense, uneori hemoragice, şi cu mici pete albe ca boabele de griş -semnul lui Koplik-caracteristic rujeolei).

Perioada eruptivă se instalează după 3-4 zile de la debutul bolii. Febra creşte din nou. Erupţia pe piele are caracter descendent; apare mai întâi în spatele pavilionului urechii, apoi pe faţă, după care se extinde pe torace, abdomen şi membre. Aceasta este formată din pete supradenivelate confluente între care există zone de piele sănătoase. Erupţia este generalizată, catifelată şi nepruriginoasă (fără mâncărime). Ea dispare după o săptămână în ordinea inversă în care a apărut lăsând o pigmentare (colorare) posteruptivă.

Următoarele boli pot apărea ca şi complicaţii ale rujeolei:

laringite                                     pneumonie interstiţială                                    stomatită rujeolică

gastroenterocolită                     apendicită acută                                                convulsii

meningite                                 encefalite                                                           otite acute

Tratamentul rujeolei este igieno-dietetic şi simptomatic, vizând combaterea febrei şi tusei. 

Bolnavul trebuie izolat recomandându-se repaus la pat pe toata perioada febrilă. Va primi o alimentaţie hidrozaharată constând în ceaiuri, sucuri de fructe, supe de zarzavat, pireuri, griş, carne slabă (peşte, pasăre), brânză de vaci, compoturi. Se pot administra antipiretice (Paracetamol) pentru febră şi antitusive (codeină fosforică sau siropuri) pentru tuse.

Profilaxia constă în izolarea bolnavilor şi măsuri specifice de vaccinare antirujeolică. La copiii care nu au fost vaccinaţi, prevenirea se face prin administrarea de imunoglobuline specifice în primele 3 zile de la contactul infectant.

Dr. Mircea Căzăceanu, medic specialist medicină de familie, Clinica Anima Nusco Tower

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt