Hipertensiunea arteriala in bolile endocrine
Anima hipertensiunea arteriala, prin subdiagnosticare, dar si prin tratament insuficient sau incorect, continua sa fie o problema majora de sanatate, factor de risc pentru patologia cardiovasculara si accident vascular cerebral, conducand astfel la dizabilitate si moarte prematura...

Hipertensiunea arteriala (HTA) este o boala cronica, de obicei asimptomatica, netratata conducand la moarte prematura. Pragul de diagnostic pentru hipertensiunea arteriala a scazut mult de-a lungul ultimelor decade, de la valori >160/80 mm Hg in  anul 1964 la valori >120/80 mm Hg in 2003 (criterii JNC7). Acest lucru se datoreaza faptului ca si la valori tensionale anterior considerate normale (<160/80 mm Hg) exista un risc crescut de a dezvolta boala cardiovasculara.

HTA este clasificata ca hipertensiune arteriala esentiala, boala in care tratamentul este  medicamentos si vizeaaza normalizarea valorilor tensionale si hipertensiune arteriala secundara in care  o boala subiacenta (de obicei de cauza renala sau endocrina) genereaza hipertensiune arteriala. In prezent hipertensiunea arteriala secundara reprezinta 5% din totalul cazurilor de HTA,  procentul adevarat in opinia expertilor fiind defapt mult mai mare. Este importanta din punct de vedere al pacientului aceasta clasificare? Raspunsul este cu siguranta “da”. Prin diagnosticul si tratamentul bolii subiacente, HTA are potential de curabilitate sau ameliorare semnificativa. 

Bolile endocrine cel mai frecvent asociate cu HTA sunt: feocromocitomul (exces de cattecolamine), sindromul Cushing (exces de glucocorticoizi), hiperaldosteronismul primar (exces de mineralocorticoizi), acromegalia (exces de GH- hormon  de crestere), hiperparatiroidismul primar (exces de parathormon), hipertiroidismul (exces de hormoni tiroidieni), hipotiroidismul (deficit de hormoni tiroidieni), tumorile secretante de renina (reninomul).

Un indice inalt de suspiciune pentru HTA de cauza endocrina exista in urmatoarele situatii:

–                    varsta tanara  (<40 ani)

–                    absenta obezitatii simple (de aport)

–                    HTA  labila (oscilatii mari ale valorilor tensionale)

–                    HTA  insotita de hipotensiune ortostatica

–                    HTA  insotita de crize paroxistice (transpiratii abundente, paloare, palpitatii, tremor)

–                    HTA insotita de un nodul suprarenalian

–                    HTA insuficient controlata terapeutic cu 3 medicamente antihipertensive

–                    aspect clinic sugestiv pentru sindrom Cushing (facies in luna plina, obezitate abdominala, vergeturi rosii violacei la nivelul tegumentelor)

–                    hipopokaliemia (valori scazute ale potasiului plasmatic)

In concluzie, hipertensiunea arteriala, prin subdiagnosticare, dar si prin tratament insuficient sau incorect, continua sa fie o problema majora de sanatate, factor de risc pentru patologia cardiovasculara (boala cardiaca ischemica, infarct miocardic acut) si cerebrovasculara  (accident vascular cerebral), conducand astfel la dizabilitate si moarte prematura.

Dr. Vadim Gavan, medic specialist endocrinologie, Anima Nusco Tower

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt