Nevralgia de trigemen
Anima

Nevralgia de trigemen (ticul dureros) este una din cele mai intense forme de durere pe care le poate acuza un pacient. Are incidenta maxima la persoane de varsta a doua si a treia. Afecteaza mai frecvent femeile decat barbatii. Consta in episoade scurte de durere lancinanta la nivelul fetei cu aparitie brusca,de obicei...


Nevralgia de trigemen (ticul dureros) este una din cele mai intense forme de durere pe care le poate acuza un pacient.

Are incidenta maxima la persoane de varsta a doua si a treia. Afecteaza mai frecvent femeile decat barbatii.

Consta in episoade scurte de durere lancinanta la nivelul fetei cu aparitie brusca,de obicei in zona comisurilor bucale dupa care iradiaza instantaneu spre ureche, ochi sau narina de aceeasi parte.

Factori care declanseaza durerea:

-stimularea tactila

-miscarea

-mimica

-masticatia

Pentru a evita aparitia factorilor declansatori multi pacienti incearca sa isi controleze mimica in timp ce vorbesc.

Evolutie

Durerea se poate remite spontan timp de cateva luni, totusi, pe masura ce boala progreseaza episoadele dureroase devin din ce in ce mai frecvente si poate persista o durere continua intre episoadele de durere lancinanta.

Investigatii si tratament

Examenul neurologic, in general, nu evidentiaza anomalii, tomografia computerizata si examenele radiologice cu substanta de contrast sunt normale la pacienti cu nevralgie trigeminala fara cauza cunoscuta. Exista insa si forme de nevralgie datorate unor leziuni organice, de exemplu, malformatii arteriale sau venoase ce comprima radacina nervului trigemen. Aceste forme beneficiaza de tratament percutan prin radiofrecventa sau decompresiune chirurgicala a nervului ce produc ameliorarea de durata a simptomelor.

Medicatia antialgica clasica este ineficienta in aceasta afectiune.Medicamentul cel mai util in tratamentul nevralgiei trigeminale este Carbamazepina. Daca aceasta nu este bine tolerata se mai pot incerca Fenitoina sau Baclofenul.

Indiferent de tipul de tratament aplicat exista posibilitatea reaparitiei durerii dupa un interval de timp.

Dr. Mircea Căzăceanu, medic specialist medicină de familie, Clinica Anima Nusco Tower

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt