Renuntarea la fumat
Anima

Nu uita ca inainte de a fii fumator, ai fost un nefumator care nu simtea nevoia de a fuma!


            Fumatul este cauza multor boli grave si fatale, inclusiv cancer pulmonar, boli cardiace, emfizem pulmonar si bronsita cronica obstructiva. De asemenea, poate cauza multe alte tipuri de cancer, boli respiratorii, accident vascular cerebral si poate afecta fertilitatea cuplului. Monoxidul de carbon  este un gaz toxic care se gaseste atat in fumul de tigara cat si in gazul de esapament de la masini si in gazul de ardere al diverselor echipamente casnice pe gaz, mai ales daca acestea sunt defecte. Inlocuieste oxigenul in sange, blocand functia de transportor de oxigen al celulelor rosii ceea ce duce la o oxigenare deficitara a intregului organism.
        Gudronul este acea substanta de culoare maronie, care pateaza degetele si dintii fumatorilor. Gudronul cauzeaza cancer si afecteaza plamanii. Se depune in plamani, ducand la ingustarea cailor respiratorii si reducand posibilitatea plamanului de a se proteja de infectii. Persoanele expuse fumatului pasiv au aceleasi riscuri de boala ca si cele care fumeaza activ, deoarece inhaleaza aceiasi compusi toxici.
        In cazul copiilor care cresc in atmosfera viciata de fum de tigara:

  • Au risc de doua ori mai mare de a dezvolta astm si infectii respiratorii grave;
  • Este mult mai probabil sa necesite spitalizare inainte de varsta de un an;
  • Necesita scutiri medicale pentru boala de la gradinita sau scoala mai des;
  • Este mai probabil sa sufere de tuse, raceli si probleme de respiratie;

       Cercetarile medicale arata ca ei au si risc crescut de:

  • moarte subita infantila decat copiii nefumatorilor;
  • meningita;
  • infectii ale urechii si de otita medie supurata, care poate duce la surzenie.

 

Renuntarea la fumat in orice moment al vietii iti va prelungi speranta de viata si iti va imbunatati  calitatea vietii, cu conditia sa te lasi inainte de a dezvolta un cancer sau alta boala la fel de periculoasa.

· In primele 24 de ore vei constata imbunatatirea tensiunii arteriale si a respiratiei.

· Dupa 3 luni, statusul circulator si respirator se vor fi imbunatatit semnificativ.

· Dupa 5 ani, riscul de a face un infarct se reduce la jumatate fata de cel al unui fumator.

· Dupa 10 ani, riscul de cancer pulmonar se reduce la jumatate fata de cel al unui fumator.

Din momentul in care te lasi de fumat, organismul tau incepe procesul de recuperare. In acest timp, s-ar putea sa treci prin niste simptome de sevraj. Este posibil sa simti nevoia imperioasa de a fuma, sa te simti nelinistit, iritabil, frustrat sau obosit; Unii oameni au acuzat insomnii sau greutate de concentrare. Toate aceste simptome sunt trecatoare si ai mijloace de a le face fata daca apar. Adu-ti aminte permanent de ce ai vrut sa renunti la fumat! Ramai concentrat pe efectele pozitive ale renuntarii la fumat, cum ar fi cati bani in plus vei avea si cum ti se va imbunatatti sanatatea.

Terapia de substitutie cu nicotina sau/si alte medicamente pentru renuntarea la fumat te pot ajuta cu stapanirea nevoii de a fuma. Toata lumea are un fel al sau de a face fata poftelor – incearca sa-ti faci un plan care ti se potriveste si care sa raspunda nevoilor tale. Ai putea sa te duci la antrenament, sa vizitezi un prieten sau pur si simplu sa iesi la o plimbare atunci cand ai pofta de o tigara. Evita cafeaua, alcoolul si ceaiul in primele zile dupa renuntarea la fumat. Tine cont ca poti gasi metode de renuntare la fumat si fa-ti propria ta echipa de sustinatori morali dintre membrii familiei si prieteni.


Dr. Cristina Lupascu
Medic specialist Medicina de Familie
Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt