Durerea abdominala la adult
Anima

Durerea abdominala la adult reprezinta unul dintre cele mai frecvente acuze cu care se prezinta pacientii la medic. Pentru a stabili un diagnostic corect este important sa avem o discutie amanuntita despre anumite caracteristici ale durerii si un examen clinic general.


Sunt cateva intrebari la care pacientul ar trebui sa raspunda: cand a aparut durerea(recent, sau in urma cu saptamani, luni);cum a aparut(brusc sau lent);al catelea episod dureros(primul sau a mai aparut si alta data), cat a durat episodul actual, unde este localizata,  unde iradiaza, cum este durerea(arsura, intepatura, junghi, apasare); sunt anumite pozitii, medicamente care calmeaza durerea; mai sunt si alte simptome care insotesc aceasta durere.

In functie de raspunsul particular la fiecare din aceste intrebri diagnosticul se orienteaza catre o afectiune specifica (de exmeplu digestiva, cardiaca, renala, genitala.) Desigur exista si cazuri atipice cand “durerea” de care se plange pacientul poate fi si un semn de alarma al unei afectiuni cu evolutie rapida.

Trebuie diferentiate cauzele aparitiei durerii la barbati si femei, un loc important ocupand si patologia genitala.

Cel mai sigur mod pentru a putea diagnostica si  trata corect aparitia unei durerei abdominale este consultul medical.

 

Nicoleta Dumea -Medic specialist Medicina de familie

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt