Bolile cu transmisie sexuala - Generalitati
Anima

Bolile cu transmisie sexuala (BTS), este un termen generic aplicat pentru o serie de boli infectioase care se transmit in special pe calea sexului vaginal,anal si oral .BOLILE CU TRANSMITERE SEXUALA,GENERALITATI

BTS este un termen generic aplicat pentru o serie de boli infectioase care se transmit in special pe calea sexului vaginal,anal si oral.

Efectele nu se reduc doar la organele reproductive si ele nu implica neaparat activitatea sexuala.

In marea majoritate a cazurilor agentii patogeni patrund in organism prin membranele mucoase - suprafete umede si calde ale vaginului ,uretrei, anusului si cavitatii bucale.Totusi, in unele cazuri, contactul cu pielea infectata poate fi suficient pentru  contactarea infectiei ,in plus ,orice taietura sau leziune faciliteaza patrunderea in circuitul sanguin a agentilor patogeni.

Majoritatea BTS cauzate de bacterii , protozoare sau alte organisme mici pot fi tratate , de regula , cu antibiotice , antimicotice etc.

Printre BTS exista 2 infectii bacteriene cunoscute inca din antichitate - sifilis si gonoreea.O a treia ,chlamidia,capata o raspandire alarmanta in zilele noastre .

Toate trei pot fi tratate cu antibiotice, dar pot conduce la complicatii grave daca nu sunt tratate la timp.

Infectiile virale,desi pot fi tratate, raman incurabile.Acestea  includ herpesul,papilomavirusul uman care cauzeaza condiloame si virusul imunodeficientei umane ( HIV ) , care produce SIDA. Tratamentul poate doar elimina simptomele si inceta progresarea acestor boli.

Hepatita este singura BTS pentru care exista vaccin.

Alte BTS raspandite includ trichomoniaza tratabila cu antibiotice orale si locale.

Vaginitele pot fi (dar nu neaparat ) urmare a contactului sexual , dar modificarile in flora vaginala se pot produce si fara contact sexual.
 
DR. TORKASHVAN CONSTANTINA
Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie
Clinicile Anima
Anima Delfinului
Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt