Cancerul de endometru
Anima

Cancerul de endometru este cel mai comun tip al cancerului corpului uterin si constituie circa 95% din toate leziunile maligne ale acestui segment anatomic.Incidenta cancerului endometrial a crescut in ultimii 50 de ani.


Profilul” unei paciente cu cancer de endometru este cel al unei femei obeze, diabetica si hipertensiva, aflata in postmenopauza si care este nulipara, cu manarha precoce si menopauza tardiva.Acest tip de cancer este inclus in categoria cu prognostic relativ favorabil pentru ca intr-un numar mare de cazuri este pus in stadii precoce.

Sunt descrise doua tipuri diferite de cancer endometrial. Cel mai comun se dezvolta in perioada perimenopauzala, la femei cu istoric de expunere la estrogeni, endogeni sau exogeni. In aceste cazuri procesul debuteaza cu hiperplazie endometriala si progreseaza spre carcinom. Aceste tumori,"estrogen - dependente” sunt mai bine diferentiate si au un prognostic favorabil.

Celalalt tip se dezvolta in cazuri unde nu se manifesta o sursa estrogenica de stimulare endometriala. Aceste cancere,,spontane” nu se asociaza cu hiperplazia, mai mult se pot dezvolta pe endometru atrofic.Sunt mai putin diferentiate si au un prognostic rezervat.Cancerele,, non- estrogen dependente” sunt mai frecvente la femei in varsta (postmenopauza).

Epidemiologie

Aceasta afectiune este mai frecventa in societatile cu standard de viata ridicat si in tarile cu stil de viata occidental. Mortalitatea prin cancer uterin inregistreaza varietati mari,ea este mai redusa in cazul femeilor sub 50 de ani si creste cu varsta.

Screening si detectare precoce

Datorita faptului ca prevalenta acestei leziuni in randul femeilor asimptomatice este redusa, utilizarea biopsiilor endometriale, ca metoda de screening nu este recomandata. Idealul ar fi atins prin realizarea controalelor la fiecare femeie dupa 35 de ani (col uterin), 45 ani (san), 55 ani (ovar, endometru).

Dr. Torkashvan Constantina
Medic specialist Obstetrica-Ginecologie
Clinicile Anima, Anima Delfinului

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt