Sindromul Marshall la copii
Anima

Sindromul Marshall sau P.F.A.P.A. (Periodic fever,Aphthous lesions,Pharyngitis,Cervical Adenitis), reprezinta o patologie intalnita la copilul mai mic de 5 ani, cu evolutie pana pe la varsta de 9-12 ani ...


Sindromul Marshall sau P.F.A.P.A. (Periodic fever,Aphthous lesions,Pharyngitis,Cervical Adenitis), reprezinta o patologie intalnita la copilul mai mic de 5 ani, cu evolutie pana pe la varsta de 9-12 ani (mai nou se descriu cazuri si la adult).Diagnosticul este rar descoperit, pentru ca sindromul(descris prima oara acum aprox. 20 de ani), nu este inca pe deplin inteles ca si mecanism de actiune si ca atare nu este foarte popularizat.

In practica pediatrica, de multe ori aceasta afectiune este incadrata la capitolul infectiilor faringiene recurente, copilul fiind tratat astfel incorect si abuziv cu antibiotice (desi infectia bacteriana nu este prezenta pe exudatul faringian).

Profilul acestei boli este predominant imunologic (prin dezechilibrul produs de niste componente ale retelei imunoreglatorii ce intervin in inflamatie)

Semnele clinice ale bolii sunt dupa cum ii spune si numele:

-febra inalta (40°) recurenta (cu recidive din 2 in 2 luni aprox.)

-afte (basicute) orofaringiene

-inflamatii ale faringelui

-prezenta ganglionilor inflamatorii in regiunea cervicala

Probele de laborator indica leucocitoza si probe inflamatorii crescute (VSH, Fibrinogen).

Diagnosticul acestei boli este de EXCLUDERE,  iar copilul, intre episoadele febrile (care dureaza maxim 1 saptamana) are crestere si dezvoltare psihosomatica normala.

Nu exista un tratament specific, insa se pare ca amigdalectomia previne recurenta bolii sau cel putin reduce severitatea simptomatologiei atunci cand sindromul nu este pe deplin remis.Se mai poate tenta de asemenea si un tratament de durata pentru imunostimulare, insa acest tratament nu duce la vindecarea bolii conform statisticilor efectuate pana acum.


Dr Emilia Florescu

Medic specialist ORL

Clinica Anima Delfinului

Sos.Pantelimon nr 245

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt