Tulburarea de stres posttraumatic
Anima

Persoanele care au trăit o experiență traumatizantă sunt supuse adesea unui stres psihologic legat de respectivul eveniment...
Vrei o programare la Dna Dr. Bold Andreea Diana?

Suna la Call Center Anima: 021.9838

Persoanele care au trăit o experiență traumatizantă, au fost martore sau au fost confruntate cu un eveniment care a implicat moartea efectivă, amenințarea cu moartea ori o periclitare a integrității corporale proprii sau a altora sunt supuse adesea unui stres psihologic legat de respectivul eveniment. În general, această tulburare nu va fi diagnosticată decât dacă a luat naștere în mai puțin de 6 luni de la evenimentul traumatic.

În cele mai multe cazuri este vorba de reacții normale la situații anormale, însă cei care se simt incapabili să-și recapete controlul propriei vieți, care prezintă următoarele simptome timp de mai mult de o lună, ar trebui să ia în considerare ideea solicitării unui ajutor profesionist:

- Tulburări de somn (insomnii de diferite tipuri, coșmaruri legate de incident)
- Tulburări ale comportamentului alimentar;
- Gânduri, imagini recurente privind evenimentul traumatizant;
- Tulburări afective (stări depresive, plâns spontan aparent nemotivat, sentimente de disperare, lipsă de speranță, capacitate redusă de a simți emoțiile, iritabilitate, furie, anxietate ce se intensifică mai ales în situatii ce amintesc de traumă);
- Sentimentul izolării de cei din jur;
- Tulburări de memorie (legate de incidentul marcant), de atenție, de concentrare;
- Dificultăți în luarea deciziilor;
- Atitudine protectoare excesivă față de cei dragi, teamă exagerată pentru siguranța acestora;
- Evitarea locurilor, situațiilor sau chiar persoanelor care au în vreun fel legătură cu evenimentul stresant.

Tulburările asociate Tulburării de stres posttraumatic sunt: tulburarea depresivă majoră, tulburarea de panică, agorafobia, fobia socială, fobia specifică, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea de somatizare, consumul de droguri.

Deși tulburarea are o rată crescută de cronicizare, comorbiditate și perturbare a funcționalității individului, nivelul general al funcționalității diferă mult de la un pacient la altul.

Medicamentele psihotrope care ameliorează starea pacienților cu Tulburare de stres posttraumatic sunt: antidepresivele triciclice (Amitriptilina, Imipramina), antidepresivele serotoninergice (Sertralina, Paroxetina, Fluoxetina). Benzodiazepinele se utilizează ca tratament anxiolitic de scurtă durată.

Psihoterapia de grup reprezintă terapia de elecție în cazul stresului posttraumatic. Indiferent de natura factorului traumatizant sau de structura grupului de lucru, finalitatea este reprezentată de recăpătarea sentimentului de siguranță, de control asupra propriei vieți, de sprijinirea pacienților în a face față în mod activ cerințelor de moment care apar în viața de zi cu zi, fără reactualizări intruzive ale experiențelor, percepțiilor din trecut.

Terapia comportamentală, terapia cognitiv-comportamentală, senzitivo-motorie și familială sunt de asemenea utile în tratamentului Tulburării de stres posttraumatic.

 

   

Dr. Bold Andreea Diana
Medic Specialist Psihiatrie
Clinica Anima Victoriei

 

 

 

Vrei o programare la Dna Dr. Bold Andreea Diana?
Suna la Call Center Anima: 021.9838

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt