Rozaceea
Anima

Acneea rozacee este o afectiune acneiforma cronica care afecteaza pielea si ochiul, caracterizata de componente vasculare si papulo-pustulare.
Vrei o programare la Dna Dr. Tibirna Cristina?

Suna la Call Center Anima: 021.9838

Acneea rozacee este o boala a pielii caracterizata prin roseata, cosuri si prezenta unor linii rosii (telangiectazie) sau a rash-ului la nivelul nasului, pometilor, barbiei si a fruntii. Popular este denumita "acneea adultului" deoarece produce niste leziuni asemanatoare cosurilor, dar spre deosebire de aceasta nu produce comedoane. Acneea rozacee poate sa determine arsuri si sensibilitate crescuta la nivelul ochilor si a pleoapelor.

Indivizii cu tenul deschis la culoare cu varste cuprinse intre 30 si 60 de ani sunt cei mai susceptibili de a face acnee rozacee. Din punct de vedere al sexului, femeile sunt mai susceptibile decat barbatii, dar acestia din urma fac forme mai severe de acnee rozacee.

Etiopatogenie

Cauza aparitiei acneei rozacee este necunoscuta. Exista mai multe teorii patogenice.

Una din teorii sustine rolul reactivitatii crescute a vaselor de sange, a inflamatiei si a infectiei in aparitia acesteia.

Aparitia acneei rozacee este declansata de anumiti triggeri ce dilata vasele sanguine de la nivelul fetei, determinand roseata. Cei mai frecventi triggeri (factori declansatori) sunt soarele, efortul fizic, canicula, stresul emotional, alimente condimentate, alcoolul si baile fierbinti.

Factori trigger

Fotoexpunerea neprotejata, Stresul, Mediul excesiv de umed si cald (bai fierbinti, sauna), Frigul, vintul, Exercitiile fizice prelungite, Alcoolul, condimentele, bauturile fierbinti, Produsele cosmetice neadecvate, iritante sau abrazive (gomaj), Corticosteroizii, Medicamentele vasodilatatoare, inclusiv anumite antihipertensive

Stadializare

1. Flushing
2. Eritem persistent
3. Rinofima

Tratamentul la domiciliu

- Ingrijirea pielii: se vor folosi numai sapun, lotiuni si produse cosmetice pentru piele sensibila, ce nu contin alcool, ce nu sunt abrazive si nu inchid porii (noncomedogenice); se va evita frecatul pielii; produsele cosmetice colorate in verde ajuta la mascarea eritemului facial (se poate apela la saloane cosmetice specializate in folosirea cosmeticelor la indivizi cu acnee rozacee)

- Folosirea cremelor fotoprotectoare: reprezinta o parte importanta a tratamentului acneei rozacee, protejand pielea fetei de expunerea la soare; se vor folosi creme fotoprotectoare cu spectru larg - ce blocheaza UVA,UVB si razele infrarosii - si factor de protectie solara mai mare de 15 (de obicei, este destul de dificila gasirea unei creme care sa fie potrivita pentru pielea sensibila a persoanelor cu acnee rozacee, dar este importanta pentru protectia pielii)

- Ingrijirea ochilor: se vor aplica, de cateva ori pe zi, comprese caldute, apoi se vor spala usor pleoapele cu un produs special pentru ochi; se pot folosi lacrimi artificiale daca ochii sunt uscati

- Identificarea si evitarea triggerilor: este indicata folosirea unui jurnal zilnic in care pacientii sa-si noteze toti factorii ce declanseaza eritemul facial, astfel fiind mai usor sa-i evite.

Tratament medicamentos

Pentru ameliorarea eritemului si a simptomatologiei oculare se pot folosi creme ce contin si un antibiotic. Antibioticele administrate per os (pe gura) reduc edemul, iritatia ochilor si vindeca pustulele; cazurile mai usoare de acnee rozacee raspund bine numai cu tratament local. Totusi, simptomatologia se remite mai rapid in administrarea sistemica.
Sub tratament antibiotic simptomele se amelioreaza in 3 pana la 4 saptamani, cu rezultate evidente la 2 luni. Nodulii din cadrul rinofimei nu raspund la tratamentul antibiotic.

Medicamentele folosite in tratamentul rozaceei sunt:

- antibiotice: folosite singure sau in asociere
- isotretinoina: prescrisa in acneea rozacee severa ce nu raspunde la antibiotice

Nota: Femeile care sunt insarcinate sau doresc o sarcina in viitorul apropiat, nu trebuie sa foloseasca acest preparat datorita riscului de aparitie a avortului spontan si a defectelor congenitale. In acest caz se recomanda tratamentul topic cu preparate pe baza de eritromicina, fara efecte adverse asupra fatului.

- Tretinoina: este un medicament topic (local) folosit mai mult in tratamentul acneei; se foloseste in tratamentul pustulelor din acneea rozacee dar nu influenteaza eritemul sau telangiectazia faciala. Se mai pot prescrie si alte medicamente, in functie de situatie, ca imidazoli sau acid azelaic sub forma de gel.

Profilaxie

Cauza aparitiei acneei rozacee nu este cunoscuta deci nu poate fi vorba de o adevarata profilaxie. Totusi, se poate preveni agravarea ei prin evitarea factorilor ce determina eritemul fetei.
Dintre acestia enumeram: soarele, vantul, temperaturi crescute sau scazute, stresul, condimentele, produsele de ingrijire a pielii si efortul fizic.

 

   

Dr. Tibirna Cristina
Medic Specialist Dermato-Venerologie
Clinica Anima Nusco Tower

 

 

 

Vrei o programare la Dna Dr. Tibirna Cristina?
Suna la Call Center Anima: 021.9838

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt