Dermatita de contact alergica la nichel
Anima

Dermatita de contact reprezinta una dintre cele mai comune boli cutanate inflamatorii in lumea industrializata.
Vrei o programare la Dr. Bergi Ovidiu?

Suna la Call Center Anima: 021. 9838

Dermatita de contact alergica la nichel

Dermatita de contact reprezinta una dintre cele mai comune boli cutanate inflamatorii in lumea industrializata.

Dermatita de contact alergica (sau hipersensibilitatea de contact) constitue una dintre cele mai frecvente forme de alergie cutanata. Mecanismul de producere al acestei afectiuni cuprinde 2 faze:

 • Etapa de inductie ( cu durata variabila) in care sistemul imunitar se sensibilizeaza la substanta respectiva.
 • Etapa efectorie in care contactul pielii cu substanta respectiva produce leziuni cutanate.

  Nichelul este cel mai comun sensibilizant cutanat. Nichelul este gasit frecvent in bijuterii, monede, capse, nasturi si fermoare. Reactia caracteristica dermatitei apare in momentul in care pielea vine in contact direct cu obiecte care contin nichel. Localizarile cele mai frecvente sunt reprezentate de abdomenul inferior (datorita nasturilor si fermoarelor), incheieturi ( bijuterii, ceasuri) si lobii urechilor ( cercei). Leziunile cutanate apar la 12-48 de ore de la contact si sunt reprezentate de eczema , roseata si mancarimi de diverse intensitati la locul de conatct dintre obiectul metalic si piele. Caracteristic este localizarea leziunii la majoritatea cazurilor strict la suprafata pielii aflata in contact cu metalul. Gradul de sensibilizare variaza, femeile fiind mai frecvent afectate.

  Diagnosticul afectiunii se realizeaza prin utilizarea unui test alergologic specific, testare cutanata alergologica patch. Aceasta consta in aplicarea pe toracele posterior sau pe antebrat a unor geluri continand alergenele suspectate in dispoztive speciale si mentinute pentru 48 de ore, ulterior medicul specialist interpretand reactiile cutante aparute.

  Tratamentul consta in evitarea punerii direct pe piele a obiectelor metalice si administrarea cutanata de corticosteroizi topici pentru cateva zile pentru remiterea leziunii. Este utila deasemenea evitarea consumului de alimente care contin nichel pe perioada leziunilor active ( spaghete conservate, fasole, mazare, legume conservate, nuca de cocos).

   

 •    

  Dr. Berghi Ovidiu
  Medic Specialist Alergologie si Imunologie Clinica
  Clinica Anima Victoriei
  Clinica Anima Delfinului
  Clinica Anima Nusco Tower

   

   

   

  Vrei o programare la Dr. Berghi Ovidiu?
  Suna la Call Center Anima: 021. 9838

  Știri
  24-11-2016
  Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


  12-11-2015
  Te dor articulatiile?  >>>


  30-09-2015
  Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


  seatbelt