Alergiile alimentare
Anima

Reactia anormala care apare la ingestia unui aliment este considerata o reactie alimentara adversa. 
Reactiile alergice la alimente apar mai frecvent la copii si sunt datorate formarii de anticorpi specifici de tip IgE fata de componente specifice ale acestora (proteine, glicoproteine).




Vrei o programare la Dr. Ovidiu Berghi?

Suna la Call Center Anima: 021. 9838

Alergiile alimentare

Reactia anormala care apare la ingestia unui aliment este considerata o reactie alimentara adversa.

Reactiile alergice la alimente apar mai frecvent la copii si sunt datorate formarii de anticorpi specifici de tip IgE fata de componente specifice ale acestora (proteine, glicoproteine).

Sensibilizarea la alimente poate sa apara in tubul digestiv (alergia alimentara traditionala sau de clasa 1) sau ca si o consecinta a sensibilizarii la alergene respiratorii printr-o reactie incrucisata (alergie alimentara de clasa 2).

Principalele alimente care pot provoca reactii alergice sunt laptele de vaca, oul, alunele, arahidele, soia, pestele, fructele de mare (crustacee, moluste) si grâul.

Manifestarile clinice apar in general in primele 2 ore de la consumul alimentului responsabil si pot cuprinde in formele usoare manifestari cutanate (urticarie acuta, angioedem, rash cutanat), manifestari gastrointestinale (greata, voma, diaree, crampe abdominale) si respiratorii (senzatie de sufocare) in formele moderate sau manifestari cardiovasculare (scaderea tensiunii arteriale, in anumite situatii pâna la valori apropiate de 0) in formele severe.

Diagnosticul este stabilit pe baza istoricului medical care cuprinde determinarea alimentului presupus a provoca reactia, cantitatea de aliment presupus consumata, intervalul de timp intre consum si aparitia reactiei, reactii asemanatoare in trecut la acelasi aliment, prezenta altor factori concomitenti necesari si durata ultimei reactii, dietele de eliminare (excluderea din alimentatie a alimentului incriminat o perioada de 2 saptamâni cu disparitia simptomelor), determinarea anticorpilor IgE specifici prin teste cutanate alergologice prick sau prin metode de laboratorsi testul diagnostic cel mai sensibil si mai specific provocarea alimentara dublu-orb, placebo-controlata.

Tratamentul consta in evitarea stricta a alimentului incriminat din dieta. Pacientii sau parintii acestora trebuie educati cum sa previna ingestia accidentala a alergenului alimentar, sa recunoasca primele simptome ale reactiei alergice si sa trateze reactia anafilactica.

Pacientii cu un istoric de reactii severe, cei cu astm sau cei sensibilizati la alimente tipic asociate cu reactii severe (alune,arahide, peste, fructe de mare) trebuie sa poarte tot timpul asupra lor autoinjectoare cu adrenalina (pentru care au fost instruiti in prealabil de catre medicul specialist alergolog).

 

   

Dr. Ovidiu Berghi
Medic Specialist Alergologie si Imunologie Clinica  
Clinica Anima Victoriei
Clinica Anima Delfinului

Vrei o programare la Dr. Ovidiu Berghi?
Suna la Call Center Anima: 021. 9838

Clinica Anima Nusco Tower
Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt