Otita seroasa
Anima

Otita seroasa (sau otita medie catarala) are drept mecanism patogen tulburarea ventilatiei si a drenajului in urechea medie (in spatele timpanului) printr-un proces de obstructie (infundare) a tubei lui Eustachio (liantul dintre nas si ureche medie), prin cauze nazale.
Vrei o programare la Dr. Emilia Florescu?

Suna la Call Center Anima: 021. 9838

Otita seroasa

Otita seroasa (sau otita medie catarala) are drept mecanism patogen tulburarea ventilatiei si a drenajului in urechea medie (in spatele timpanului) printr-un proces de obstructie (infundare) a tubei lui Eustachio (liantul dintre nas si ureche medie), prin cauze nazale.

Agentii patogeni incriminati sunt bacteriile, dintre care conduce detasat Streptococul Pneumoniae.

Pacientul se adreseaza medicului ORL-ist pentru: senzatie de presiune in ureche, zgomote in ureche ,exacerbate mai ales la miscarile capului, (simte ca ii "clipoceste" apa in cap) ,scaderea auzului.Uneori este posibil sa apara si o jena locala si chiar vertijul.

Am avut o pacienta de numai 3 ani care ii spunea mamei (istet copil!) ca aude o pisicuta mereu in urechea stanga. Asa ca a nu se ignora plangerile copiilor, oricat de ciudate ar parea ele!

Categoriile care sunt de regula afectate:

 • copiii mici la care se folosesc abuziv antibiotice; stabilizarea functiei tubare se produce abia la adolescenta, copilul mic avand acest conduct (tuba) scurt si orizontal, scurgerea secretiilor nazale se va produce rapid si agresiv in urechea medie afectand-o (de aceea copiii mici fac frecvent otite); in plus copilul mic inca nu are formati suficienti cili (perisori "sanitari") in mucoasa nazala, astfel procesul de "curatire" nazala este unul deficitar, mai cu seama daca tinem cont de faptul ca, cei mici inca nu stiu sa faca masajul nazal (sa sufle nasul), in plus toata copilaria si pana in adolescenta, nasul e adapostul temutilor "polipi" (termenul correct stiintific fiind de vegetatii adenoide).

   

 • cei cu modificari de arhitectura nazala: deviatii de sept, sinechii (zone sudate anormal intre structurile intranazale), concha bulosa (portiuni cartilaginoase exagerat de marite ce ocupa mult spatiu in fosa nazala), rinite etc.

   

 • cei cu sindroame inflamatorii rinosinusale si alergice (teren atopic prezent)

   

 • cei cu malformatii congenitale velopalatine (cu musculatura de sustinere a tubei deficitara)

   

 • impatimitii de scubadiving, calatorii cu avionul (avand drept mecanism dezechilibrele presionale create si neajustate la timp si corect)

   

 • fumatorii pasivi, iradiatii cranian, tamponatii nazal, imunodepresivii, cei cu tumori nazale

   

  Ce explorari facem pentru a stabili un diagnostic de certitudine de otita seroasa?

 • Examenul otoscopic releva modificari timpanale tipice

   

 • Impedansmetria (la care ne intereseaza timpanograma pentru diagnosticul discutat) - este examenul cel mai concludent al urechii medii, obiectiv, neinvaziv, nedureros, caruia nu ii acorzi decat 2 minute maxim pentru realizare si interpretare care se face pe loc, oricat de mic ar fi pacientul ca si varsta

   

  Cum evolueaza otita seroasa?

  De regula se remite sub tratament facut la timp si prescris corect (medicamentos, cat si prin manevre ajutatoare de repermeabilizare a tubei prin kineziterapie tubara, manevre care de asemenea vor fi indicate si explicate pacientilor de catre medicul ORL-ist), insa se poate croniciza si transforma in otita seromucoasa dupa 2-3 luni de evolutie nefavorabila, cand discutam de tratament chirurgical si anume, miringotomie (incizia timpanului pentru drenaj si aerisire a urechii medii prin tubusoare de drenaj transtimpanale ce vor fi lasate pe loc cateva luni pana la vindecare).

  Insa partea cea mai importanta a terapiei otitei seroase o reprezinta combaterea factorilor etilogici (si favorizanti), care vizeaza asigurarea unei bune permeabilitati a foselor nazale si a tubei (scoaterea "polipilor" nazali in primul rand, tratarea rinitelor si a rinosinuzitelor, corectarea disfunctiilor imunologice si alergice etc.) De asemenea extrem de important! este masajul corect nazal, de aceea parintii trebuie sa isi invete copiii cum sa sufle corect nasul (surprinzator este ca multi dintre adulti nu stiu cum se face corect aceasta manevra, sufland ambele nari simultan si uneori cu vadit efort de golire!) si cum sa respire corect.

  De retinut!

  Otita seroasa a copilului care nu se vindeca in 3 luni de tratament complet urmat, obliga la sanctiune chirurgicala a patologiei in scopul evitarii complicatiilor, cea mai redutabila fiind scaderea auzului, ce poate deveni ireversibila, cu cat se pierde timp pretios pentru copil (si nu numai).

 •    

  Dr. Emilia Florescu
  Medic Specialist ORL
  Clinica Anima Delfinului

  Vrei o programare la Dr. Emilia Florescu?
  Suna la Call Center Anima: 021. 9838
  Clinica Anima Victoriei

           
  Știri
  24-11-2016
  Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


  12-11-2015
  Te dor articulatiile?  >>>


  30-09-2015
  Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


  seatbelt