Chlamydia
Anima

  Infectia cu Chlamidia Trachomatis este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala (BTS) de natura bacteriana. Infectia este contractata prin contact sexual cu un partener infectat. Afecteaza cu precadere femeile tinere active sexual si femeile gravide. Se estimeaza ca aproximativ 40% din femeile tinere au contractat aceasta infectie. Din pacate, peste 70%...


Ce este Chlamidia?

            Infectia cu Chlamidia Trachomatis este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala (BTS) de natura bacteriana.

Cum se transmite?

            Infectia este contractata prin contact sexual cu un partener infectat. Afecteaza cu precadere femeile tinere active sexual si femeile gravide. Se estimeaza ca aproximativ 40% din femeile tinere au contractat aceasta infectie.

Care sunt simptomele infectiei cu chlamidia?

            Din pacate, peste 70% din cazurile de infectie cu Chlamidia sunt asimptomatice, este o “boala silentioasa”. In celelalte cazuri pot aparea:

- leucoree mucopurulenta, inodora

- disurie, polakiurie, usturimi la mictiune (ca intr-o infectie urinara, data de colonizarea uretrei)

- uneori, dureri difuze pelvine.

Cum stim daca suntem infectate?

            Deoarece este o “boala silentioasa”, testele de diagnostic trebuie folosite la toate femeile active sexual, ca screening. Cele mai specifice si mai sensibile teste se realizeaza pe prelevate din colul uterin: PCR (polymerase chain reaction), LCR (ligase chain reaction) si TMA (transcription mediated amplification). Deci, trebuie sa ne adresam medicului ginecolog pentru a solicita efectuarea unui test screening de depistare a Chlamidiei. De asemenea, este obligatorie testarea femeii gravide in primul trimestru de sarcina.

Ce complicatii pot aparea?

            Desi este o infectie in general asimptomatica, e importanta depistarea si tratarea ei din cauza complicatiilor pe care le determina:

- boala inflamatorie pelvina (BIP)

- sarcina ectopica

- infertilitate (din cauza afectarii trompelor, cu obstruarea lor si imposibilitatea fertilizarii ovulului).

            La gravide, infectia cu Chlamidia poate determina: amenintare de avort, avort spontan, oprirea in evolutie a sarcinii, ruptura membranelor, nastere prematura.

            La nou-nascutii ce sunt expusi in timpul nasterii infectiei cu Chlamidia pot aparea conjunctivite sau pneumonii.

Cum se trateaza?

Tratamentul trebuie individualizat pentru fiecare pacienta si prescris de medicul ginecolog. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice foarte active pe Chlamidia (ex Doxiciclina, Azitromicina). Pentru femeile gravide, medicul ginecolog va prescrie antibiotice care sunt sigure pentru fat.

Concluzii

Infectia cu Chlamidia este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala si o cauze importanta de BIP si infertilitate. Fiind in general asimptomatica, medicul specialist va prescrie teste paraclinice de screening pentru depistarea ei. Este o boala tratabila in totalitate. Se recomanda efectuarea de investigatii pentru depistare si a altor BTS, deoarece exista risc de asociere cu acestea.  

Dr. Sanda Naforniţă, medic specialist ginecologie, Anima Victoriei                                                                 

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt