A venit vara! Ce stim despre efectul radiatiilor solare?
Anima

Soarele este deja prezent în fiecare zi, iar pielea noastră nu  este încă suficient pregătită pentru a „da ochii” cu el. Ce trebuie să ştim pentru a ne proteja de efectele nefavorabile ale soarelui? Este potrivită crema ce o avem pentru tipul nostru de piele? Să aflăm mai întâi ce înseamnă UV şi cum acţionează aceste radiaţii asupra pielii. Soarele emite...


Soarele este deja prezent în fiecare zi, iar pielea noastră nu  este încă suficient pregătită pentru a „da ochii” cu el. Ce trebuie să ştim pentru a ne proteja de efectele nefavorabile ale soarelui? Este potrivită crema ce o avem pentru tipul nostru de piele?

Să aflăm mai întâi ce înseamnă UV şi cum acţionează aceste radiaţii asupra pielii.

Soarele emite un spectru de raze compus din:

-          radiaţii gamma

-          raze X

-          Ultraviolete (UV) : UVA, UVB, UVC

-          Lumina vizibilă

-          Infraroşii

-          Unde radio

O parte importantă e absorbită de ozon, picăturile din atmosferă şi de praf. Pe suprafaţa Pământului ajung doar 2/3 din acestea: UV (10%), lumina vizibilă (50%) şi infraroşiile (40%). Efectele asupra organismelor vii variază în funcţie de:

 - altitudine

 - particulele de apă sau poluare

 - unghiul sub care razele soarelui ating pământul (formând anotimpurile)

 - stratul de ozon

 

Radiaţiile UV sunt cele care dau modificările cele mai importante de la nivelul pielii. Cunoscând proprietăţile diferitelor tipuri de radiaţii, putem lupta împotriva efectelor nefavorabile. 

TIPUL RADIATIEI

Lungime de unda (nm)

Atinge suprafata pamantului

Blocata de sticla

Efecte

specifice

UVC

40-290

Doar la altitudini mari

Da

Minime

Irita conjunctiva

UVB

290-320

Da (intensitate maxima la miezul zilei)

Da 

(penetreaza si apa)

Bronzul de durata lunga

UVA

320-400

Da

Nu

Bronzul imediat, cu durata scurta

Lumina vizibila

400-800

Da

Nu

Vederea (colorata)

IR

800-105

Da

Nu

Caldura

 

Efectele NEFAVORABILE ale radiaţiilor UV asupra pielii:

1. Inflamaţie/Eritem: apare la 30 min pana la 8h (cu un vârf la 12-24h) de la expunere şi scade după 72h. Radiaţia UVB (cu lungimea de undă 300nm) este cea mai eritematogenă.

Arsura solară este o reacţie toxică, inflamatorie la nivelul pielii, produsă de radiaţia UVB, prezentând semnele clasice de inflamaţie: roşeaţă, căldură, durere şi edem.

2. Pigmentarea imediată, persistentă şi tardivă : de la o culoare cenuşie/gri-brun → pigmentare persistentă, ce durează aprox. 2h. Bronzul de durată (culoarea brună) apare prin expunere de ore, zile şi persistă săptămâni, luni.

3. Fotoîmbătrânirea sau Hiperplazia epidermică = îngroşarea epidermei, cu o ridare accentuată în zonele fotoexpuse; apare la ore-zile de la expunere la UVB şi UVC (mai puţin UVC) şi durează 2-3 săptămâni.

4. Imunosupresia (scăderea imunităţii) : poate duce la creşterea posibilităţii apariţiei unor boli infecţioase (ex. Herpes simplex), alterează ADN-ul (putând duce la carcinogeneză), precum şi posibilitatea exacerbării unor boli cu fotosensibilitate (ex. Lupus eritematos sistemic).

Efectele BENEFICE ale expunerii la soare sunt: sinteza vitaminei D, ameliorarea unor boli cutanate (psoriazis, vitiligo, dermatita atopică, mycosis fungoides), menţinerea sănătăţii psihice, creşte toleranţa la stress, reglează somnul (prin ritmul circadian) şi poate atenua unele simptome premenstruale (modificări de dispoziţie, iritabilitatea, depresia).

 

Să vedem în continuare cum ne pigmentează soarele pielea: de la cele mai simple şi benigne leziuni, până la cele mai grave.

1. Lentigo solar = pete brun – deschise până la brun închise, ce apar în zonele expuse: faţa dorsală a mâinilor, zonele de extensie ale antebraţelor, toracele superior şi faţa.

2. Efelidele (pistruii) sunt de fapt lentigine cu diametrul de <6mm.

3. Poikilodermia Civatte – localizată pe zonele laterale ale gâtului

4. Keratoza actinică este o leziune precanceroasă ce se poate transforma destul de uşor într-un epiteliom spinocelular, cu risc cancerigen foarte înalt. Se localizează pe faţă, gât, dosul mâinilor si apare la cei cu tenul mai deschis la culoare, părul blond şi ochi de culoare deschisă.

5. Epiteliomul bazocelular este o tumoră cutanată cu evoluţie lentă, ce metastazează foarte rar.

6. Epiteliomul spinocelular este o tumoră malignă a epidermului, având o evoluţie mai rapidă decât epiteliomul bazocelular şi mult mai invaziv. Metastazează pe cale limfatică.

7. Melanomul este o tumoră malignă de origine melanocitară, metastazează la distanţă, e foarte agresiv, ducând la deces în câţiva ani. Poate fi curabil doar dacă este depistat şi tratat în formele incipiente.

        SPF reprezintă raportul dintre cantitatea minimă de UVB necesară pentru a produce o reacţie eritematoasă minimă printr-un film protector de cremă şi cantitatea de energie necesară pentru a produce acelaşi grad de eritem fără aplicarea vreunei creme de protecţie.

                            Reacţia eritematoasă minimă cu protecţie

              SPF= -------------------------------------------------------

                     nbsp;       Reacţia eritematoasă fără protecţie                    

 

Reprezintă, de asemenea, unitatea de măsură a eficienţei produselor pentru protecţia solară. Variază de la 2 la 100, iar mai nou tot ce este peste 50 fiind catalogat drept 50+.

Eficacitatea unei creme de fotoprotecţie depinde şi de fototipul individual, cantitatea şi frecvenţa aplicaţiilor cremei, cantitatea de cremă absorbită, precum şi de activitatea întreprinsă (ex.înotul îndepărtează mai repede crema → necesită aplicaţii repetate).

Clasificarea fototipurilor

Fototipul = capacitatea diferită a pielii de a se bronza sub acţiunea UV

 

 

    TIP

 

Reacţia la expunerea moderată la UV

 

Culoarea pielii

 

      I

 

Se arde, nu se bronzează

 

Alb deschis

 

     II

 

Se arde şi se bronzează puţin

 

Alb deschis

 

    III

 

Se arde uneori, apoi se bronzează

 

Albă

 

    IV

 

Se bronzează, nu se arde

 

Maro deschis

 

    V

 

Se bronzează, nu se arde

 

Maro

 

   VI

 

Se bronzează, nu se arde

 

Maro închis

  • Fototipurile se folosesc pentru a consilia persoanele privind riscul expunerii la soare.
  • Fototipurile I, II si III prezintă risc de a dezvolta toate tipurile de afecţiuni induse de UV:

       -  fotoîmbătrânirea cutanată →riduri, lentigo solar, keratoze actinice

       - cancere cutanate de diferite tipuri (carcinoame bazocelulare, spinocelulare,etc)

       - melanoame maligne

  • Gradul de bronzare este determinat genetic; cantitatea de melanină e de 5x mai mare la fototipurile IV – VI decât la cele I – III   è  rolul protector al melaninei împotriva cancerului de piele.

În încheiere, doresc să subliniez importanţa folosirii celui mai adecvat produs, în funcţie de tipul tenului şi zona unde se doreşte a fi aplicat. Copiii au o gamă foarte variată de produse, fiind special create pentru pielea lor sensibilă.

Ioana Chiseliţă, medic specialist dermatologie, Anima Victoriei 

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt