Prezenta adenopatiilor cervicale la examinarea medicala
Anima In cadrul examinarii unui pacient, pot fii palpate, la nivelul regiunii cervicale(gatului) adenopatii (ganglioni), care pot ridica diferite suspiciuni, chiar daca pacientul se prezinta pentru o cu totul alta acuza...

In cadrul examinarii unui pacient, pot fii palpate, la nivelul regiunii cervicale(gatului) adenopatii (ganglioni), care pot ridica diferite suspiciuni, chiar daca pacientul se prezinta pentru o cu totul alta acuza. Se va intreba pacientul de cat timp au aparut ganglionii, in ce context(pe fondul unei infectii dentare sau amigdaliene sau de la nivelul urechii, etc sau daca au aparut fara alta manifestare), daca are alte acuze-gen dureri in gat, tuse, secretii nazale sau otice etc, febra, dureri musculare, transpiratii nocturne sau scadere inexplicabila in greutate etc. Alte boli de care sufera/a suferit pacientul pot aduce date utile in evaluarea afectiunii. Din conditiile de viata si munca se pot afla date despre obiceiurile acestuia, daca este fumator sau nu, daca a intrat in contact cu persoane cu diferite boli infecto-contagioase, daca a calatorit in anumite regiuni, daca are animale in casa (pisici etc).

In examinarea fizica a acestor ganglioni, se urmaresc: localizarea lor (grup cervical anterior sau grup cervical posterior), daca sunt simetrici/nu, numarul ganglionilor palpabili,sensibilitatea la palpare a ganglionilor( daca sunt durerosi la palpare, pot arata o afectiune acuta,inflamatorie-infectioasa), consistenta (mai moi sau mai duri), dimensiunile ganglionilor(daca sunt sub 1 cm sau peste 1 cm), mobilitatea lor(miscarea ganglionilor) pe plan profund si superficial al gatului.

In examenul general al pacientului se vor cauta: prezenta febrei, daca se palpeaza ganglioni si in alte regiuni ale corpului,examinarea celorlalte aparate si sisteme pentru a se constata prezenta/nu a unor afectiuni sistemice. Se va acorda importanta examenului ORL, cu examinarea regiunii faringo-amigdaliene, a nasului si a urechilor.

Din analizele de laborator, se vor efectua cele uzuale, teste inflamatorii (pentru a cauta prezenta unei afectiuni infectioase sau neoplazice), recoltarea de secretii din gat, nas (unde este cazul), precum si, la nevoie, determinari din sange pentru anumite boli infectioase ce pot da manifestari la nivel ganglionar.Daca aceste date nu sunt suficiente pentru diagnostic, se vor face explorari paraclinice suplimentare, in functie de afectiunea spre care se orienteaza clinicianul.

Dr. Alexandra Berbec, medic specialist medicină internă, Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt