Sindromul de oboseală cronică
Anima Sindromul de oboseală cronică este o afecţiune de cauză necunoscută, caracterizată printr-o slăbire intensă a organismului care persistă mai mult de 6 luni, nu cedează dupa o perioada de odihnă şi este însoţită de tulburări de concentrare sau ale memoriei de scurtă durată...

Sindromul de oboseală cronică este o afecţiune de cauză necunoscută (uneori este incriminată o infecţie virală), caracterizată printr-o slăbire intensă a organismului care persistă mai mult de 6 luni, nu cedează dupa o perioada de odihnă şi este însoţită de tulburări cognitive (tulburări de concentrare sau ale memoriei de scurtă durată). O serie de afecţiuni (pneumonia cu Chlamydia Pneumoniae, infecţia cu virusul Epstein-Barr, boală diareică acută sau infecţii de tract respirator superior) pot precipita apariţia unei stări de epuizare prelungită.

Pacienţii predispuşi sunt de obicei persoane active, care doresc revenirea la acelaşi regim de viaţă, anterior îmbolnăvirii. Pot apărea adevarate depresii din cauza neîndeplinirii sarcinilor de serviciu sau din viaţa privată, afectarea memoriei de scurtă durată, dislexie caracterizată de incapacitatea de a alege sau rosti un anumit cuvânt în timpul discursului normal.

La examenul general suspicionăm sindromul de oboseală cronică dacă se evidenţiază cel puţin 4 din următoarele simptome:

  • odinofagie
  • adenopatii submandibulare/axilare
  • dureri musculare, articulare
  • tulburări de memorie şi lipsa concentrării
  • tulburări de somn
  • cefalee
  • tulburări digestive: crampe abdominale, constipaţie / diaree
  • stare de rău care durează mai mult de 24 de ore dupa efort.

Diagnosticul de multe ori este unul de excludere şi se face cu infecţia HIV/SIDA, hipotiroidism, insuficienţă adrenală,  fibromialgia, boala neoplazică cu localizare necunoscută, depresia, anemia, sindromul de apnee în somn, hepatita, hemocromatoza (acumulari ectopice de fier în organism).

Testele de laborator sunt folosite pentru a exclude alte cauze de oboseală cronică. Ca rezultat al hiperactivităţii sistemului imun, nivelul de anticorpi, chiar dobândiţi anterior, este foarte ridicat. Cel mai frecvent există un titru crescut de Anticorpi IgG antiEBV (virus Epstein-Barr), anti virus herpetic tip 6, anti Chlamydia pneumoniae si nivelul VSH-ului scăzut (între 0 şi 3 mm/h).

Nu există un tratament specific al sindromului, iar soluţiile propuse vizează calmarea simptomelor. Se recomandă evitarea stresului, menţinerea unei activităţi fizice constante, respectarea perioadelor de odihnă şi a unui regim alimentar sănătos. Pentru tulburări de somn, unele somnifere precum benzodiazepinele sunt contraindicate deoarece pot agrava oboseala prin efectele lor musculare şi dau dependenţă.  În unele cazuri sunt indicate antidepresivele. Se mai pot utiliza antialgice pentru calmarea cefaleei, antiinflamatoare şi relaxante musculare pentru amorţeală şi dureri musculare.  Beneficiile medicamentelor imunostimulatoare sunt incerte. Chiar daca maladia se datorează unei disfuncţionalităti a organismului, terapia cognitivă poate atenua consecinţele ei grave.

Dr. Irina-Cristina Ştefănescu, medic specialist medicină de familie, Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt