Testul Babeş-Papanicolau - un screening pentru sănătate
Anima Testul Papanicolau este un test screening obligatoriu pe care trebuie să-l faca anual orice femeie care a început viaţa sexuală...

Testul Papanicolau este un test screening obligatoriu,  pe care trebuie să-l faca anual orice femeie care a început viaţa sexuală.

Testul este foarte uşor de recoltat, cu costuri reduse şi care dă informaţii importante ce pot preveni probleme grave de sănătate. Se poate efectua în cadrul unui control ginecologic de rutină şi constă în recoltarea de celule de la nivelul colului uterin (manevra complet nedureroasă), care vor fi analizate în laborator la microscop după efectuarea unor coloraţii speciale.

Acest test ne oferă informaţii valoroase cu privire la starea colului uterin, de la depistarea de probleme inflamatorii până la evidenţierea de leziuni precanceroase sau  infecţia cu Papilomavirus (HPV).

Dacă testul are rezultate anormale, investigaţiile vor fi continuate cu colposcopie, urmată de biopsie ţintită sau de electroexcizie cu ansă diatermică şi examen histo-patologic al fragmentului extras, ceea ce va permite stabilirea unui diagnostic de certitudine.

Există două variante de recoltare a PAP: convenţional (pe 2 lame) sau în mediu lichid, cel din urmă având avantajul analizării unui număr mai mare de celule care rămân în mediul de transport, deci are o mai mare specificitate.

În concluzie, testul Papanicolau reprezintă o investiţie în sănătatea noastră, o metodă simplă şi extrem de eficientă de screening prin care putem depista şi trata precoce - deci cu şanse mult mai mari de vindecare - leziuni grave de la nivelul colului uterin (leziuni precanceroase, infecţii cu Papilomavirus, diverse inflamaţii).

Dr. Sanda Naforniţă, medic specialist, obstetrică-ginecologie, Anima

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt