Screeningul prenatal
Anima Pentru a avea o sarcină fără probleme şi un copil sănătos, sunt recomandate o serie de teste de laborator chiar înainte de concepţie...

Pentru a avea o sarcină fără probleme şi un copil sănătos, sunt recomandate o serie de teste de laborator chiar înainte de concepţie. Scopul acestor investigaţii paraclinice este de a evalua starea generală de sănătate a viitoarei mame, compatibilitatea grup-Rh dintre cei doi parteneri şi riscurile de transmitere a unor boli ereditare la copil.

 Analizele de laborator recomandate înainte de sarcină includ:

 1. Teste genetice  - se recomandă să fie efectuate pentru ambii parteneri atunci când în familiile acestora există istoric de malformaţii sau maladii ereditare şi în cazul căsătoriilor consangvine (căsătoriile între persoane cu grad de rudenie apropiat). Dacă cei doi parteneri au statusul de purtători pentru o anumită boală, aceasta se poate manifesta la copil. Exemple de afecţiunile genetice: talasemia, fibroză chistică, siclemia, boala Tay-Sachs.

 2. Determinarea grupului sanguin şi a factorului Rh pentru ambii parteneri în scopul de a evalua eventualele riscuri de incompatibilitate. Femeile  cu Rh negativ cu făt cu Rh pozitiv (moştenit de la tată) vor dezvolta anticorpi anti-Rh. La o a doua sarcină, anticorpii materni anti-Rh vor traversa placenta şi vor distruge eritrocitele copilului. Această situaţie poate fi uşor prevenită printr-o evaluare la timp a situaţiei, şi terapia adecvată.

 3. Analize uzuale de sânge: 

  - hemogramă (utilă pentru diagnosticul anemiei feriprive, I²-talasemiei, altor hemoglobinopatii cantitative sau calitative)  

  - glicemia (pentru screeningul diabetului gestaţional ce se poate instala în timpul sarcinii la femei anterior sănătoase)

   - transaminaze, colesterol, trigliceride, creatinină, uree, acid uric (pentru detectarea unor eventuale afecţiuni hepatice sau renale ale viitoarei mame).

 4. Urocultura se realizează pentru depistarea unei eventuale infecţii urinare. O infecţie urinară netratată poate determiana la gravide afectarea renală şi creşte riscul de naştere prematură.

 5. Examenul secreţiilor vaginale pentru depistarea unor infecţii vaginale care se pot transmite copilului în timpul naşterii cu, apariţia de complicaţii neonatale. În tabelul următor sunt rezumate principalele cauze de infecţii vaginale şi tipul de afecţiuni pe care le pot produce la nou-născut:

 

Agent patogen

Manifestări clinice la nou-născut

Streptococul de grup B

-       Septicemie (în primele zile de la naştere)

-       Meningita (în primele luni de viaţă)

 

Gonococ

-       Oftalmia gonococică

Chlamydia

-       Conjunctivita (netratată poate provoca orbire), pneumonie neonatală

Trichomonas vaginalis

-       Infecţie vaginală în primele luni de viaţă la fetiţe

Mycoplasma  hominis/Ureaplasma urealyticum

-       Septicemie, pneumonie, meningita,pericardita

De reţinut: în caz de infecţie urinară sau genitală se administrează tratament adecvat şi se amână sarcină.

 6. Examenul Babeş-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin

 7. Serologia pentru HIV, hepatită B şi C, sifilis, Listeria monocytogenes 

 8. Panelul TORCH este un test screening care se face pentru o serie de microorganisme ce pot induce avort, moartea intrauterine a fătului sau malformaţii fetale. Cu ajutorul acestor teste se determină prezenţa în sângele viitoarei mame a anticorpilor specifici (tip IgM şi IgG) anti - Toxoplasma, anti - Rubella, anti - CMV (citomegalovirus) şi anti - Herpes simplex. În funcţie de tipul anticorpilor detectaţi (IgM, IgG) se pot aprecia stadiul infecţiei şi prezenţa sau absenţa imunităţii . În linii mari, anticorpii tip IgM sunt semn de infecţie recentă, activă,care necesită tratament,  iar cei de tip IgG sunt semn de infecţie veche, de obicei vindecată. Anticorpii IgG au rol protector, prezenţa lor fiind echivalentă cu imunitatea.

 Algoritmul de interpretare a rezultatelor pentru testul TORCH:

 -           IgM negativ + IgG negativ  semnifică absenţa imunităţii  (femeia nu este protejată faţă de boala). În acest caz se recomandă ca în cazul unei sarcini să se evite contactul cu sursele de infecţie  care ar putea duce la declanşarea bolii.

 -           IgM negativ + IgG pozitiv semnifică  prezenţa imunităţii (femeia este protejată faţă de boală). În acest caz femeia poate rămâne însărcinată şi poate naşte un copil sănătos. Atenţie: un titru foarte crescut de IgG sau un titru care creşte semnificativ în decurs de 2-3 săptămâni  echivalează cu infecţia activă, caz în care se amână sarcina.

 -           IgM pozitiv + IgG negativ/pozitiv semnifică o infecţie activă, caz în care este contraindicata sarcina.

 CONCLUZIE: Analizele de laborator recomandate în perioada de pre-concepţie au rolul de a pune în gardă viitorii părinţi vis-A -vis de posibilitatea prevenirii şi tratării anumitor afecţiuni ce pot avea efecte nedorite asupra stării de sănătate a cuplului şi a unui viitor copil.

Dr. Raluca Bucovanu, medic specialist medicină de laborator, Laboratorul Anima

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt