Examen medical anual

     Examenul medical anual consta într-o examinare generala, iar daca sunt depistate probleme, urmeaza alte investigatii, uzuale sau mai amanuntite. De obicei, e vorba de analize de sange precum: hemoleucograma, VSH, glicemie, colesterol, trigliceride, creatinina, uree, teste hepatice, sumar de urina, radiografie pulmonara.
La femei, consultatia generala include si un examen ginecologic, care cuprinde examinarea sanilor si testul Babes-Papanicolau pentru depistarea leziunilor precanceroase si a cancerului de col uterin. La barbatii de peste 50 de ani este important un control pentru depistarea unui posibil cancer de prostata.
    Dupa 40 de ani, este indicat sa faci anual o electrocardiograma, o mamografie - în cazul femeilor, si un examen oftalmologic, o data la doi ani. Dupa 50 de ani, atat la femei, cat si la barbati, pentru depistarea timpurie a cancerului de colon, este indicat un test anual care sa determine eventuale hemoragii în scaun.
    Dupa 65 de ani sau chiar mai repede, femeile trebuie sa urmareasca valorile densitatii osoase, indicatori esentiali pentru combaterea osteoporozei. Cat despre controlul stomatologic, indiferent de varsta sau sex, sunt indicate doua controale anuale.
Daca iti faci anual analizele si controlul, bolile pot fi descoperite din timp si tratate eficient.

     Alte analize mai detaliate

Hemoleucograma este o analiza uzuala, care ofera informatii despre celulele sangelui. Hematiile (globulele rosii) sunt in numar de 4,5-6 milioane/mmc la barbati si 4-5,4 milioane/mmc la femei.
Valorile lor scad în cazul unor anemii - hemoragice, hemolitice, nutritionale - si cresc atunci cand e vorba de boli pulmonare si cardiovasculare cronice, unele boli renale sau hepatice. Valorile normale ale hemoglobinei se încadreaza între 14-18g/dL la barbati si 12-16g/dL la femei si scad în anemii.
Hematocritul indica proportia hematiilor si este de 40%-50% la barbati si 36%-44% la femei. Leucocitele au valori normale cuprinse între 4.000 si 10.000/mmc. Cresc în infectii, leucemii, boli inflamatorii si scad în boli hepatice, leucemii, insuficienta medulara.
Trombocitele sunt importante în procesul de hemostaza - oprirea sangerarii. Valorile normale sunt de 150.000- 400.000/mmc. Cresterea numarului de trombocite poate indica tromboza, iar scaderea sub valorile normale creste riscul de hemoragii. VSH-ul sau viteza de sedimentare a hematiilor creste în infectii acute si cronice, în boli hepatice sau renale, în afectiuni inflamatorii, cancere sau boli de sange. Glicemia se situeaza în mod normal între 65 si 110 mg/dL si creste în caz de diabet zaharat.
Limitele în care se încadreaza colesterolul sunt importante pentru starea arterelor. Dupa 40 de ani, e important sa-ti verifici periodic nivelul colesterolului.


Dr. Oana Pavlide
Medicina de Familie


 

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt