Disfunctia erectila

     Disfunctia erectila (in trecut cunoscuta ca impotenta) este inabilitatea de a obtine sau a mentine o erectie suficient pentru un contact sexual satisfacator. Disfunctia erectile (DE) altereaza calitatea vietii, atat a barbatului afectat, cat si a partenerei sale. Prevalenta disfunctiei erectile creste cu varsta. Afecteaza mai putin de 10% din barbatii sub 45 ani, 50% din barbatii intre 45-70 ani si 75% din barbatii peste 80 ani. Cifrele de mai sus ne arata magnitudinea problemei. Rolul medicului in investigarea disfunctiei erectile este unul extrem de important.
     Cauzele sunt multiple: psihogena, vasculara (ateroscleroza), neurogena (chirurgia prostatei, leziuni traumatice ale maduvei spinarii, boala Parkinson), endocrina (hipogonadism) si nu in ultimul rand indusa de medicamente (antidepresive, tranchilizante, unele antihipertensive, antihistaminice, antimicotice), fumat si abuzul de alcool. Prevalenta DE este crescuta in afectiuni precum hipertensiunea arteriala, boala cardiaca ischemica, arteriopatia obliteranta, diabetul zaharat.
    Mai mult, disfunctia erectila poate fi primul simptom in boli precum diabetul zaharat si boala cardiaca ishemica. Din acest motiv, la toti pacientii cu DE este recomandata efectuarea profilului lipidic si glicemic (colesterol total, HDL colesterol, LDL colesterol, trigliceride, glicemie ajeun, HbA1c). In epoca inhibitorilor selectivi de fosfodiesteraza (sildenafil, tadalafil), medicatie extrem de eficenta in tratamentul disfunctiei erectile, investigarea diagnostica este deseori neglijata. Astfel, se intarzie diagnosticul si tratamentul unor boli grave cu impact major in populatia generala precum diabetul zaharat si ateroscleroza cu consecintele sale (boala cardiaca ischemica, boala cerebro-vasculara, arteriopatie periferica). Din pacate, disfunctia erectile ramane si in secolul 21 un subiect tabu in comunicarea medic pacient.

Dr. Gavan Vadim
Medic specialist endocrinolog

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt