Ce probleme pot aparea in timpul verii?

     Perioada verii este una deosebit de importanta pentru organismul uman datorita modificarilor care se petrec, organismul adaptandu-se  la temperaturile destul de ridicate.
      ITU.Tractul urinar normal este steril si foarte rezisntent la colonizarea bacteriana. Totusi, infectiile tractului urinar(ITU) sunt cele mai frecvente infectii bacteriene la toate grupele de varsta.La nou nascuti  sunt mai frecvente la baieti decat la fete,. la copii sub 10 ani aproximativ 30-50 % din ITU sunt associate cu reflux vezicoureteral, la pacientii cu varste intre 20-50 de ani ITU sunt mai frecvente la femei.Aparitia unei ITU la adolescenti poate fi legata de debutul vietii sexuale.Pot aparea frecvent ITU pe parcursul sarcinii. ITU se clasifica in infectii urinare ale tractului inferior (uretrite , cistite si prostatite) si infectii ale tractului superior (pielonfrite acute, abcese renale), dobandite in spital in urma cateterizarii sau dobandite in comunitatate.
Exista multe microorganisme care pot infecta tractul urinar, dar cele mai frecvente sunt  Escherichia coli(80 % din cazuri), Proteus, Klebsiella, Enterobacter si altii. Disuria(senz de mictiune dureroasa) poate fi cauzata de Ureaplasma urealiticum sau, intr-o proportie mica de infectia cu Chlamydia.
Se considera o infectie a tractului urinar din punct de vedere microbiologic atunci cand se detecteaza microorgansime patogene in urina, uretra, vezica urinara, rinichi sau prostata. Exista infectii recurente cu aceeasi tulpina care survin in decurs de 2 saptamani de la orpirea terapiei sau cu tulpini diferite.
     Pcientii care au disurie(dificultati in a urina), mictiuni frecvente si imperioase si durere suprapubiana au de obicei cistita.
     La femeile cu sindrom  cistitic se recomanda depistarea factorilor de risc cu privire la tipul, durata si intensitatea simptomelor,prezenta simptomelor ginecologice(mancarimi, usturimi, secretie vaginala) si a factorilor predispozanti : relatia cu viata sexuala, tipul de contraceptie, utilizarea antibioticelor in ultima luna, episoade anterioare de ITU sau boli renale, prezneta febrei, a durerilor suprapubiene sau lombare. Diagosticul de infectie urinara se poate stabili prin prezenta simptomelor si examenelor de laborator, dar in cazul unei paciente cu antecedente de cistita , autodiagnsoticul este posibil in cazul unui nou episode de infectie urinara.Se recomanda  masuri medicamentoase(antibioterapie) si nemedicamentoase(consum crescute de lichide daca nu exista alte contraindicatii) cu scopul de a ameliora simptomatologia, de a steriliza urina si de a preveni recidivele.

     O alta categorie de afectiuni care pot aparea sau se pot agrava in sezonul estival sunt otitele.
Infectii  bacteriene sau virale ale canalului auditiv extern si intern, pot fi localizate sau difuze, afectand intreg canalul auditiv(exten, mediu si intern), apar de obicei mai frecvent in urma unor infectii acute  ale tractului respirator superior.Pacientii prezinta prurit, durere, secretie urat mirositoare, o reducere a auzului daca conductul auditiv  este astupat cu dopuri de ceara, febra, varsaturi si diaree(in special la copii mici).
Netratate corespunzator si la timp, otitele pot avea complicatii grave: se pot croniciza, mastoidita acuta, otoscleroza.
Ca si recomandari universal valabile : prudenta la frecventarea piscinelor, evitati administrarea locala de  divesre leacuri sau introducerea de obiecte ascutite, taioase,  fara a consulta mai intai sfatul unui specialist.

      Candidozele
sunt infectii micotice, acute, subacute , mai rar cornice, provocate de specii de ciuperci din genul Candida, cu localizare pe piele, unghii sau pe mucoase.Candida albicans este un saprofit normal pentru tubul digestive si cavitatea vaginala la femei si este prezenta la aproximativ 30 % din oameni si in cavitatea bucala,devenind patogena in cazul inmultirii excesive prin perturbarea echilibrului local, fapt favorizat de divesri factori: tratamente prelungite cu antibiotice, anticonceptionale, tratement cortizonic indelungat.
    Ca si simptome:  mici leziuni,existenta la nivelul leziunilor de depozite alb cremoase, insotite uneori de prurit si senzatie de arsura.Tratment: principiii generale :tratarea si eliminarea factorilor favorizanti, tratament local medicamentos(antibiotic, antifungic) si sitemic recomdantat doar in cazul candidozelor cornice si septicemia cu Candida.

    Mai exitsa un grup de ciuperci patogene care produc infectii superificale ale pieli, denumite generic micoze,denumirea latina fiind “tinea”. Aceste ciuperci utilizeaza pentru nutritia proprie keratina umana(proteina caracteristica a epidermului), astfel se expilca de ce afecteaza tegumnetul si anexele sale cornoase, dar niciodata mucoasele. Afectarea directa a ungiilor poarta numele de onicomicoza.In functie de localizarea lor exista tinea interdigitala, tinea plantara, tinea corporis. Este important de retinut ca si masuri de preventie: respectarea unor masuri de igeina , pentru picioare purtarea sosetelor de bumbac si incaltamintea comoda, folosirea trusei personale de manichiura/pedichiura.Cel mai indicat este consultul unui specialist la aparitia unor astfel de modificari ale tegumentelor.


Dr. Nicoleta Dutescu Dumea
Medicina de Familie

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt