Vaccinarea BCG (antituberculoasa)

    Profilaxia primara a tuberculozei se face cu bacilul Calmette-Guerin (BCG), tuturor nou-nascutilor, fiind inclusa in programul national de vaccinari.

    Acest vaccin a fost fabricat pornind de la o cultura de Mycobacterium bovis intrand in categoria vaccinurilor vii atenuate.

     Vaccinarea reduce cu 50 % riscul de tuberculoza dar rata de protectie variaza in diverse regiuni ale globului intre 0 si 80 % in functie de prevalenta bolii si de eficacitatea vaccinarii. In SUA nu se mai foloseste vaccinarea BCG de rutina datorita scaderii numarului cazurilor de tuberculoza.

     Se administreaza 0,1 ml din suspensia vaccinala intradermic, in regiunea deltoidiana (1/3 medie brat stang , fata postero-externa) nou-nascutilor cu greutatea la nastere mai mare de 2500grame  din zilele 4-7 de viata pana la 2 luni, daca se poate chiar in maternitate. Se recomanda revaccinarea celor care nu prezinta in decurs de 6 luni o cicatrice post-vaccinala mai mare de 3 mm.

    Dupa inocularea vaccinului apare o papula (umflatura) ce va disparea dupa 3 minute pentru ca in urmatoarele 2 zile sa apara un eritem (roseata) indurat cu diametrul intre 3 si 8 mm. In cazul revaccinarilor nodulul se poate ulcera cu aparitia unei cruse ce va cadea ulterior. La 1-3 luni de la vaccinare poate apare o usoara adenopatie axilara (marirea ganglionilor axilari) ce nu necesita tratament.

   Copiilor de 13-14 ani (clasa VIII-a) li se administreaza o noua doza de vaccin BCG daca rezultatul testarii prealabile la tuberculina este mai mic de 9 mm (negativ). Contraindicatiile vaccinarii BCG includ: IDR pozitiv, SIDA, boli febrile, convalescenta dupa boli infectioase, 6 luni dupa hepatita virala, TBC activ, afectiuni dermatologice acute, graviditate, greutate sub 2500g la nastere, imunodeficiente congenitale, leucemii, limfoame, boli maligne.

     In Romania, vaccinarea BCG se realizeaza la minim 30 zile distanta de alte vaccinari programate. Studiile efectuate au aratat ca nu exista efecte adverse asupra raspunsului imun la alte vaccinari administrate simultan.Dr. Mircea Cazaceanu
Medic specialist Medicina de Familie

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt