Te dor articulatiile?

Artroza este o boala degenerativa care poate afecta toate articulatiile corpului, dar in special articulatiile cel mai des solicitate: genunchi (gonartroza), soldurile (coxartroza), coloana vetebrala (spondilartroza), umar (omartroza) si articulatiile degetelor. Elementul definitoriu il reprezinta distrugerea cartilajului articular, distrugere care atrage dupa sine si afectarea celorlalte componente ale articulatiei. Femeile sunt mai frecvent afectate de aceasta boala decat barbatii.

Patogenie: Cartilajul articular reprezinta invelisul capetelor articulare si este constituit din celule numite condrocite, ce secreta o retea de fibre de colagen in ochiurile carora se afla proteine si proteoglicani (zaharuri) care au proprietatea de a retine o cantitate mare de apa. Un cartilaj normal, sanatos, este lucios si neted indeplinind datorita insusirilor componentelor care il alcatuiesc cele doua functii majore ale sale: de alunecare si de amortizare a socurilor (datorita capacitatii de absorbtie a apei de catre proteoglicani – peste 90%). 

Condrocitele asigura permanenta reinnoire a substantelor care-l alcatuiesc, insa cu varsta scade atat numarul cat si capacitatea acestora de a repara defectele produse. ?n plus, cartilajul articular nu este vascularizat si se hraneste prin imbibitie, de aceea dupa o distrugere semnificativa a acestuia, nu mai are loc o vindecare si o refacere calitativ asemanatoare cu ceea initiala.

Cand apare un dezechilibru intre producerea (scaderea numarului si calitatii condrocitelor, sau lipsa substantelor care alcatuiesc cartilajul) si distrugerea componentelor cartilaginoase (traumatisme, sau actiunea unor enzime) cartilajul isi pierde calitatile devenind rugos, casant si se distruge expunand osul de sub el, care in timp se deformeaza, producad aspectele caracteristice bolii avansate

PROGRAMEAZA-TE ACUM LA 021/9838!

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt