Deficitul de vitamina D

    Persoanele cu ten inchis la culoare, varstnicii si persoanele cu expunere scazuta la soare au risc crescut de deficit de vitamina D. In plus, persoanele cu malabsorbtie intestinala, cum apare in fibroza chistica, boala celiaca, insuficienta hepatica sau pancreatita cronica pot dezvolta deficit de vitamina D.     Anumite medicamente (antiepileptice, barbiturice, glucocorticoizii, orlistatul din anumite produse pentru slabit) favorizeaza deficitul de vitamina D. Obezitatea se asociaza cu deficitul de vitamina D prin blocarea ei la nivelul tesutului gras.
    In caz de insuficienta renala sau hepatica organismul nu mai poate activa vitamina D si apare  deficit, uneori cu manifestari clinice foarte severe.
    La copil, deficitul de vitamina D determina rahitismul, manifestat cu malformatii osoase, slabiciune musculara, eruptie intarziata a dintilor, deficit de crestere, fracturi osoase.
    La adult, osteomalacia se manifesta prin fracturi osoase, slabiciune si dureri musculare. Suplimentarea de vitamina D a fost asociata cu o scadere a incidentei caderilor si a fracturilor osoase la varstnici. 
    In plus, studii recente au arata ca vitamina D are si alte roluri, in principal la nivelul sistemului inunitar, legat de apararea impotriva cancerelor, infectiilor si bolilor autoimune.
Deficitul de vitamina D trebuie diagnosticat si tratat. Din pacate, metodele uzuale de diagnosticare a osteoporozei (DXA) nu pot face diferenta dintre osteoproza si osteomalacie si pentru diagnosticare este necesara dozarea 25 OH vitaminei D.


Dr Corina Chirita
Medic specialist endocrinolog

 

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt