Cefaleea (Durerea de cap)

Investigatii necesare pentru stabilirea diagnosticului

     Initial, trebuie efectuate teste de rutina, cum ar fi hemoleucograma (excluderea anemiei), VSH (excluderea arteritei temporale= boala inflamatorie autoimuna), excluderea unei afectari hepatice sau renale (TGO, TGP, creatinina, uree, acid uric,etc), radiografia sinusala (excluderea afectarii sinusurilor) si radiografia coloanei cervicale (spondiloza cervicala poate da asemenea manifestari). Daca se banuieste un neoplasm metastatic, se poate efectua o radiografie torace, iar pentru excluderea glaucomului, studii tonometrice.

     In prezenta unor semne neurologice de focar, se recomanda consultul neurologic sau neurochirurgical. Computerul tomograf sau RMN-ul sunt investigatiile cele mai sensibile pentru depistarea afectiunilor cerebrale,cu mentiunea costurilor implicate destul de crescute.

     Daca exista rigiditatea regiunii cervicale (imposibilitatea flectarii capului inainte), se poate face CT pentru excluderea unei mase tumorale si apoi punctie spinala si examen LCR pentru evidentierea hemoragiei intracraniene sau meningitei.

     Daca cefaleea este cronica si recurenta si investigatii uzuale nu ofera un raspuns, se poate testa si raspunsul la tratament. In lipsa acestuia, se recomanda CT sau RMN. Deasemenea, este indicata monitorizarea pe 24 de ore a tensiunii arteriale (montarea uni Holter TA) si dozarea catecolaminelor urinare.

     Angiografia cerebrala ne poate orienta in ceea ce priveste diagnosticul anevrismelor sau malformatiilor arteriovenoase.Uneori, dupa investigatii ample, pacientii cu cefalee cronica pot avea nevoie si de un consult psihiatric.

 
   Dr. Irina-Cristina Stefanescu
  Medic Specialist Medicina de Familie

    

 

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt