Surse de vitamina D

     Vitaminele sunt substante chimice complexe necesare organismului uman pentru buna functionare a celulelor. Desi sunt de o importanta vitala, in general organismul nu le poate sintetiza singur si este dependent de aportul extern.
     Desi rolul vitaminei D in prevenirea si tratarea rahitismului a fost descris cu aproape 90 de ani in urma, cercetari moderne au evidentiat noi functii pentru aceasta vitamina remarcabila.
Exista 2 forme de vitamina D, una cu origine vegetala (ergocalciferol) si una cu origine animala (colecalciferol).
Alimentele sunt in general sarace in vitamina D, cu exceptia pestelui gras, a galbenusului de ou, ficatului si a alimetelor imbogatite artificial. Principala sursa de vitamina D pentru om este productia cutanata din colesterol. Din pacate, capacitatea pielii de a produce vitamina D scade cu varsta, ajungand sa se injumatateasca la varstnici. In plus sinteza cutanata dispare in conditiile folosirii de creme de protectie solare, care insa sunt obligatorii pentru prevenirea diferitelor forme de cancer de piele. Cantitatea sintetizata depinde si de zona geografica si perioada zilei in care se face expunerea la soare.
    Studii arata ca in Romania marea majoritate a femeilor aflate in postmenopauza prezinta deficit de vitamina D iar in plan mondial carenta de vitamina D afecteaza pana la 1 miliard de oameni
Principala sursa de vitamina D sunt suplimetele alimentare, care luate in mod constant asigura un aport adecvat de vitamina D si pot preveni deficitul.
    Necesarul de vitamina D variaza cu varsta, fiind mai mare la copii, gravide si varstnici. Pentru copii de pana la un an se recomanda un aport zilnic de 400 UI pe zi, apoi de 600 UI la copii, adolescenti si adulti de pana la 71 de ani si de 800 u pe zi dupa 71 de ani.


 Dr Corina Chirita
 Medic specialist Endocrinolog

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt