SINUZITA

     Sinusurile sunt cavitati situate in oasele fetei langa nas : maxilare, etmoidale, frontale si sfenoidal. Sinusurile maxilare si cele etmoidale sunt prezente de la nastere si, desi devin mai importante clinic dupa varsta de 18 luni, sinuzita etmoidala poate aparea la sugar. Sinusurile frontale si cel sfenoidal isi incep dezvoltarea la 5-6 ani si sunt mai bine reprezentate la 10 ani.
     Sinuzita reprezinta inflamarea mucoasei care tapeteaza sinusurile si apare ca o complicatie a unei raceli (infectie virala sau bacteriana) sau a unei alergii. Sinusurile sunt capitonate de acelasi tip de mucoasa ca si nasul, faringele si urechea interna (de care nu le despart nici bariere anatomice), astfel incat inflamatia de origine virala a mucoasei nazofaringiene este insotita de cea a mucoasei sinusale (rinosinuzita virala). Ca o complicatie a acesteia apare sinuzita bacteriana (0.5% pana la 5% din cazuri) prin multiplicarea bacteriilor in mucusul acumulat in sinusuri. Trebuie mentionat ca simpla prezenta a unor secretii nazale purulente nu indica o sinuzita bacteriana, acestea fiind prezente si in infectii virale necomplicate. Dar persistenta semnelor si simptomelor de infectie si dupa 10-14 zile (tusea persistenta, mai ales nocturna, si secretiile nazale) poate indica o sinuzita acuta.
     In cazul sinuzitei, simptomele difera in functie de varsta copilului. Copiii mai mici au de multe ori simptomele unei "raceli" comune : congestie nazala ("infundarea" nasului), rinoree (secretii nazale apoase, mucoase sau purulente) si febra. Daca febra apare la 5-7 zile de la debutul unei "raceli" ea poate semnala o complicatie (sinuzita, otita, pneumonie sau bronsita). Copilul mare poate acuza cefalee, senzatia de tensiune dureroasa la nivelul sinusurilor, febra, congestie nazala care se agraveaza, tuse uscata persistenta cu durata de peste sapte zile, durere de gat, durere de urechi sau de dinti, uneori greata, durere abdominala sau durere in spatele ochilor.
    Examinarea ORL (rinoscopia in principal, ideal cu fibra optica) va fi efectuata in toate cazurile, ea evidentiind prezenta secretiilor purulente la nivelul meaturilor nazale si modificarea mucoasei de la acest nivel.
    In cazul rinosinuzitei virale, care este autolimitata (dispare de la sine) vom folosi doar acetaminofen si ibuprofen pentru tratamentul durerii; utilizarea decongestionantelor nazale si a antihistaminicelor ramane controversata in privinta eficientei reale. In cazul sinuzitei bacteriene se va face tratament antibiotic empiric cu amoxicilina (sau eritromicina, azitromicina sau biseptol la cei alergici) sau tratament tintit dupa efectuarea investigatiei bacteriologice cand este cazul.

Cum putem preveni sinuzita? Schimbari simple in stilul de viata sau in casa, pot reduce riscul de sinuzita. In timpul iernii, aerul din casa este foarte uscat datorita sistemului de incalzire. Acest aer uscat va irita sinusurile si le va predispune la infectie. Este o idee buna sa cumparati un umidificator care sa mentina umiditatea la 45-50%. Umidificatorul trebuie curatat frecvent pentru a preveni cresterea fungilor. Chiar daca sinuzita nu este contagioasa, ea este precedata de o infectie respiratorie care se poate transmite de la om la om. Cea mai eficace metoda de a preveni aceasta transmitere la copiii dvs este de a ii invata sa se spele pe maini frecvent, precum si alte masuri de igiena.

 

Dr. Luiza Dona
Medic Specialist Pediatrie

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt