Ce sunt probioticele?

 Probioticele sunt microorganisme benefice (“bacterii prietenoase”) care intra in alcatuirea florei intestinale normale.

Ce fac probioticele?
Probioticele restabilesc echilibrul normal al florei intestinale ,intra in competitie cu bacteriile patogene, produc proteine cu rol antibacterian, stimuleaza imunitatea organismului, participa la metabolizarea acizilor si pigmentilor biliari, au rol in sinteza unor vitamine (ex vit K, vit B6, biotina).

Cand avem nevoie de probiotice?
De probiotice avem nevoie in caz de diaree infectioasa – bacteriana sau virala – (ex. diareea determinata de rotavirus, diareea calatorului), in tratamentul cu antibiotice (antibioticele distrug nu doar bacteriile patogene ci si pe cele “bune”; in urma tratamentului cu antibiotice poate aparea diareea psudomembranoasa determinata de clostridium dificile) , in balonare, in constipatie si in unele boli precum colita ulcerativa, boala Crohn.

Unde se gasesc probioticele?
Probioticele se pot gasi fie ca aditivi in alimente (in special in produsele lactate fermentate: iaurt, kefir), fie ca produse medicamentoase.

Pentru ca probioticele din alimente sa fie cu adevarat benefice trebuie sa indeplineasca o serie de conditii: sa fie vii, active si sa sapravietuiasca in produs pe toata perioada cat acesta sta pe raft , numarul de probiotice sa fi suficient de mare/produs , sa nu fie inactivate de aciditatea din stomac, nu toate tulpinile sunt bune.

 Dr. Dana Gabriela Moraru
Medic specialist gastroenterolog

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt