Dermatita atopica

  Dermatita atopica este o inflamatie pruriginoasa a epidermului si dermului, inflamatie care evolueaza cronic recidivant si are un mecanism imunologic.
  Dermatita atopica apare la 10-20% dintre copii si la 2% dintre adulti. Copiii care au astm sau rinita alergica au o sansa de 30-50% de a dezvolta dermatita atopica. Dintre copiii cu DA, 75% beneficiaza de o ameliorare semnificativa pana la 14 ani, numai 25% continuand sa prezinte recaderi la varsta adulta.
  Leziunile cutanate evolueaza succesiv ca eritem, veziculatie, exsudatie, crustificare, descuamare si, uneori, lichenificare.
  Cei mai multi copii cu dermatita atopica au anamneza pozitiva pentru prurit intens si piele uscata. La pacientii cu DA s-a observat o scadere a continutului de ceramida din stratul cornos al epidermului. Ca urmare, scade continutul in apa al epidermului si creste absorbtia cutanata de substante iritante, alergeni care vor declansa inflamatia locala. Copiii pot intra intr-un ciclu prurit-scarpinat-prurit (inflamatia determina prurit, scarpinatul creste inflamatia) care declanseaza o acutizare a dermatitei.
  Numerosi stimuli (triggeri) induc exacerbari ale dermatitei atopice. Astfel de stimuli sunt : substantele iritante de contact, climatul, transpiratia, aeroalergenii, microbii si stresul/factori emotionali. Aeroalergenii (acarieni din praful de casa, polen, matreata, mucegai, cele de la caini, pisici) duc la cresterea IgE si induc pruritul. Agentii microbieni : Staphylococcus aureus, ciuperci (Candida albicans, Pytirosporum), dermatofitii (Tricophyton) sunt de asemenea implicati. Desi S. aureus nu determina DA s-a dovedit ca tratamentul cu antibiotice antistafilococice si corticosteroizi conduce la scaderea severitatii bolii. Alergia la alimente este o cauza a dermatitei atopice la o treime pana la jumatate dintre copiii cu dermatita atopica. Cel mai frecvent intalniti alergeni alimentari la copii sunt ouale, soia, laptele, graul, pestele, fructele de mare, si alunele care impreuna acopera 90% din cazuri. Aceste alergii se pot diagnostica prin determinarea IgE specifice din sange. Din fericire, multe dintre alergiile semnificative clinic provocate de alimente la copii dispar pana la varsta de cinci ani eliminand astfel necesitatea unor diete restrictive.

Tratamentul urmareste hidratarea adecvata a pielii, evitarea alergenilor implicati, medicatie antiinflamatorie locala, antihistaminice pe cale orala si tratament antibiotic pentru infectiile secundare.

 

Dr. Luiza Dona
Medic Specialist Pediatrie

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt