sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Gastroenterologie

Giardioza


Giardioza este o afectiune intestinala determinata de un parazit numit Giardia Lamblia (sau Giardia Intestinalis/duodenalis). Reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze de diaree la copil.
Giardia este un parazit unicelular care traieste si se multiplica in intestinul omului si al animalelor.

Care sunt categoriile de persoane expuse riscului infestarii cu acest parazit?
Cei mei expusi sunt copiii, dar in Romania este o frecventa destul de mare a acestei afectiuni si la persoanele adulte mai ales cele care provin din zone in care se consuma apa din lacuri sau rauri fara a fi filtrata (se pare ca simpla clorinare a apei nu este suficienta pentru a distruge parazitul).

Modalitati de transmitere:

  1. Directa: cale fecal-orala (contact direct mana-gura prin care se transfera direct parazitul din scaunul persoanelor infestate. Apare in cazul unei igiene deficitare, maini murdare).
  2. Indirecta: apa contaminata sau produse vegetale contaminate si nespalate.
  3. Perioada de incubare este de 7-10 zile, dar poate varia de la 3 la 25 zile. Contagiozitatea persoanei dureaza atata timp cit in materiile fecale exista parazitul (chiar si luni de zile).

Manifestari clinice:
in cele mai multe cazuri copilul/adultul este asimptomatic, desi parazitul este prezent in materiile fecale (aceste persoane fiind deci contagioase).
Cand apar manifestarile clinice, cele mai frecvente sunt :

Foarte rar pot fi prezente manifestari alergice de tipul urticariei.
De cele mai multe ori, aceste manifestari fie nu aduc pacientul la medic (pentru ca manifestarile sunt autolimitante), fie sunt tratate necorespunzator ceea ce determina cronicizarea infetiei.

in caz de giardioza cronica pot fi prezente:

Cum diagnosticam giardioza?
Diagnosticul de giardioza se stabileste prin examen coproparazitologic (analiza microscopica a materiilor fecale). Deorece parazitul nu se elimina permanent prin scaun, este posibil ca un prim examen coproparazitologica sa fie negativ. De aceea se recomanda recoltarea a 3 examene parazitologice la intervale de 7-10 zile.
Un test mai fidel este determinarea Antigenului pentru Giardia din materiile fecale.
Hemograma poate ridica si ea suspiciunea existentei unei parazitoze intestinale (perin numar crescut de eozinofile).

Ce se intampla daca nu tratam la timp giardioza?
Giardioza cronica, la copil determina absorbtia deficitara a nutrientilor cu aparitia unui deficit de crestere staturala si/sau in greutate. De asemenea, apare o absorbtie deficitara a vitaminelor A,D, K, precum si a zaharurilor si lipidelor.

Cum tratam giardioza?
Tratamentul giardiozei consta in administrarea de medicamente antiparazitare-antiprotozoare care distrug parazitul. Tratamentul recomandat depinde de varsta pacientului, daca acesta a mai fost tratat in antecedente pentru giardioza, etc. Tinand cont de hepatotoxicitatea medicamentelor ce sunt indicate in giardioza, tratamentul trebuie recomandat de medic. De asemenea, intrucat parazitul poate fi rezistent la antiparazitarele folosite, se recomanda repetarea examenului coproparazitologic la sfarsitul tratamentului.

! Deoarece infectia se raspandeste foarte usor, trebuie tratata nu doar persoana diagnosticata cu giardioza ci si ceilalti membri din familie/colectivitate (gradinite, camine). Aceasta infectie nu da imunitate pe viata, deci pot exista cazuri de reinfectie.

Dr. Dana Gabriela Moraru, medic specialist gastroenterolog, Anima Victoriei

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar