sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Analize explicate

Sumar urina

Examen sumar de urina se realizeaza din urina (prima urina de dimineața) și se determina următorii parametrii:

 

Densitate valori normale 1005 – 1030 Kg/m³, reflecta capacitatea de a concentra a rinichiului și, în mod normal exista un raport invers intre densitatea urinii și volumul excretat zilnic.

Cresteri: în hemoconcentratie, aport redus de lichide, glicozurie, proteinurie, pierderi de lichide în diaree, febra, varsaturi, transpiratii abundente.

Scaderile pot apărea datorită aportului crescut de lichide, dar pot semnifica și afectiuni ale rinichiului cu scaderea capacitatii de a concentra urina.

 

PH-ul valori normale  4,6 – 8 unitati de pH arata capacitatea rinichiului de a menține echilibrul acido-bazic al mediului intern.

Cresteri apar la persoanele care consuma lactate, la cei cu dieta vegetariana, în infectii urinare cu germeni producători de ureaza (Proteus, Klebsiella, Pseudomonas, după varsaturi abundente.

Scăderi apar după transpiratii abundente, în dietele bogate în carne, la diabetici cu cetoacidoza,  sau în cetoacidoza de inanitie, și în insuficienta renala severa.

 

 

Nitriti Valori normale -  Negativ

Apar în infectiile urinare cu Bacterii din familia enterobacteriaceelor  (E.coli, Enterobacter, Klebsiella, Seratia, Citrobacter, etc) Absenta nitritilor nu exclude infectia.

 

Proteine Valori normale -  Negativ(<5mg/l)

Prezenta proteinelor în urina poate fi datorate efortului fizic excesiv, starilor febrile, ortostatismului prelungit dar poate fi și un semn de afectare renala. Atunci când exista hematurie sunt detectabile și proteinele în urina.

 

Glucoza Valori normale -  Negativ (nedetectabila)

Prezenta glucozei în urina de cele mai multe ori este caracteristica pentru diabetul zaharat. Poate apărea și în unele afectiuni endocrine, în accidentul vascular cerebral, boli hepatice severe. Pot apare cresteri ale glucozei urinare fără modificari ale celei sanguine în boli renale tubulare.

 

Corpi cetonici Valori normale -  Negativ

Apar în urina la persoane care țin diete cu reducerea aportului de glucide, după varsaturi, diaree sau la diabetici când poate sugera instalarea comei cetoacidozice.

 

Urobilinogen Valori normale -  0,1 – 1

Cresteri apar în boli hepatice, anemii hemolitice,

 

Bilirubina Valori normale -  <0,02 g/dl

Prezenta bilirubinei în urina se datorează fractiunii conjugate a bilirubinei  și apare în icterele obstructive în hepatite acute, calculi biliari, tumori de pancreas, ciroza hepatica.

 

Eritrocite Valori normale -  Negativ

Prezenta sangelui în urina poate apărea de la orice nivel al tractului urogenital, dacă este vizibila cu ochiul liber se numește hematurie macroscopica, dacă hematiile sunt determinate doar microscopic atunci avem de a face cu hematuria macroscopica; cauzele sunt diverse: glomerulonefrite, litiaza, tumori, necroze papilare, traumatisme, infectii acute sau cronice, afectiuni ale sangelui cu tulburari de coagulare, tratamente anticoagulante

 

Leucocite Valori normale -  Negativ

Prezenta leucocitelor în urina semnifica inflamatia tractului urinar infectii acute sau cronice, afectiuni glomerulare, tumori, obstructii urinare.

 

Sediment urinar  pot fi puse în evidenta cristale (acidul uric, oxalat, fosfat, saruri amorfe) acestea pot apărea și în urinile normale, sau cristalurii patologice  cum cistina, tirozina.

Prezenta cilindrilor are semnificatie patologica indicand afectare renala, doar cilindrii hialini pot apărea la persoane fără boala de rinichi, în condiții de efort, ortostatism prelungit  sau febra.

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar